Арестуваха помощник на атентатора от влака Амстердам-Париж

07:40, 15 фев 18 / Свят 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френската полиция залови 36-годишен мароканец, заподозрян, че е оказвал логистична подкрепа за стрелеца от осуетения опит за джихадистка атака през 2015 г. във високоскоростния международен влак Thalys, движещ се по направление Амстердам-Париж. 

Мъжът е задържан на автобусна спирка в Париж, съобщи източник, близък до разследването, предава NOVA. Заподозреният живее в Испания и е арестуван в резултат на съвместна френско-испанска операция, докато се е придвижвал към Белгия, се уточнява в комюнике на испанското министерство на вътрешните работи.

„Разследването на испанската полиция разкри, че този мароканец е подпомагал (джихадистка) клетка, която е планирала атентата. Той е предоставял логистична подкрепа чрез прехвърляне на няколко от нейните членове в рамките на ЕС, както и осигурявайки им автомобили“, се казва в комюникето. Мъжът е заподозрян от испанските власти, че е оказвал помощ за осъществяването на проект на джихадистката организация „ИДИЛ“ за извършване на атентати в страни от ЕС.

В момента на ареста той не е бил въоръжен. На 21 август 2015 г. мароканецът Аюб ел Хазани откри огън с автомат „Калашников“ във влак Thalys от Амстердам за Париж. Той рани двама пътници, преди да бъде обезвреден от американски военнослужещи в отпуск и пътували в същия влак. Той е действал по заповед на Абделхамид Абауд, за когото се смята, че е организатор на атентатите от 13 ноември 2015 г. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама