Лондон: руски военни стоят зад кибератаката срещу Украйна

12:30, 15 фев 18 / Свят 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руски военни стоят зад кибер атаката срещу Украйна от миналото лято, която се разпространи и из Европа, съобщиха от Министерството на отбраната, цитирани от Би Би Си. Тогава пострадаха и няколко британски фирми. Общата стойност на щетите се оценява на над 1,2 милиарда долара, като сред засегнатите компании е имало и руски.

За първи път Лондон обвинява публично Москва за зловредния софтуер "Петя", отбелязва Би Би Си. Решението публично да припишем този инцидент подчертава факта, че Великобритания и съюзниците й няма да търпят подобни действия, се казва в съобщение.

Вирусът, който е модернизирана версия на Petrawap, засегна бизнеса и правителството на Украйна през юни 2017 г., а след това и други държави в Европа. Според Лондон, основната цел е била украинският финансов, енергиен и правителствен сектор, но вирусът е засегнал и други европейски и руски бизнеси.

Москва отрича да има нещо общо с вируса.

Според британския военен министър Гавин Уилямсън атаката е част от нова ера на война и Великобритания трябва да бъде подготвена.

През ноември 2017 г. премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей обвини Русия в намеса на изборите и разпространение на фалшиви истории в медиите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама