Крайнодесен политик в Германия нарече турците в страната "камилари"

12:40, 15 фев 18 / Свят 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турската общност в Германия обмисля да заведе съдебно дело срещу крайнодесен политик заради това, че ги е нарекъл "камилари" и "търговци на кимион", съобщава ДПА.

Словесните атаки, направени от Андре Погенбург, който е ръководител на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD) в провинция Саксония-Анхалт, "показват равнището на AfD", подчерта председателят на турската общност в Германия Гьокай Софуоглу.

Партията на Погенбург "няма никакви задръжки в генерирането на дискриминационни и расистки коментари", изтъкна Софуоглу в статия за местно издание.

Погенбург реагира на турски организации, които се противопоставят на концепцията за ново вътрешно министерство, предложено в новото споразумение за сформиране на голяма коалиция в Германия, посочвайки, че това е връщане към нацистката епоха и може да раздели страната, вместо да я обедини.

Планът обаче е популярен в средите на "Алтернатива за Германия", която влезе за първи път в германския парламент след изборите през миналата година, като подкрепата за нея постоянно нараства на фона на все по-отслабващата подкрепа за традиционните партии.

"Тези търговци на кимион извършиха геноцид срещу 1,5 млн. арменци ... и искат да ни кажат нещо за историята и родината? Те не са наред. Тези камилари трябва да си ходят там, откъдето са дошли", отсече Погенбург.

Той има предвид избиването на арменци в Османската империя през Първата световна война, което много страни признаха за геноцид и което Турция не признава, като твърди, че е имало жертви и от двете страни по време на войната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама