Министрите на отбраната на НАТО решени да модернизират командната й структура

14:55, 15 фев 18 / Свят 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министрите на отбраната на НАТО излязоха с решение да модернизират своята командна структура в отговор на променящите условия по сигурност. Адаптираната командна структура ще насочи по-голямо внимание върху морската сигурност, логистиката и военната мобилност, както и върху кибер защитата. Министрите се съгласиха да създадат нова съвместна командна сила за Атлантическия океан, която да защити морските линии на комуникация между Северна Америка и Европа, както и да окаже подкрепа в логистиката, военните подкрепления и военната мобилност. През юни министрите на отбраната ще обсъдят сроковете, локациите и увеличението на военния състав във връзка с тази промяна.

Промените бяха договорени по време на редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Главната квартира на Алианса в Брюксел. От българска страна в нея участва заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Министрите на отбраната обсъдиха още постигнатия напредък в изпълнението на ангажимента за увеличаване на разходите за отбрана, приет на срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. и препотвърден на специалната среща през май 2017 г. 

С оглед изпълнението на тези ангажименти на 3 януари 2018 г. Министерският съвет одобри Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г. Тези усилия на страната ни, както и на другите съюзници, бяха оценени позитивно, като същевременно бе подчертана необходимостта от допълнителна политическа воля за устойчивост на процеса.

Бяха дискутирани предприетите от НАТО действия за модернизация и адаптация, които включват промени на институционално ниво, в модела за управление на общото финансиране, както и във функционирането на Главната квартира на Алианса. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама