Първо в ТОПНОВИНИ: Идва Гръцка седмица в Lidl! Промениха ли скандалните опаковки?

15:32, 15 фев 18 25 547 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Миналата есен назря огромен скандал около премахнатите кръстове от куполите в Санторини на опаковките на продуктите от Гръцката седмица в Lidl. Темата доведе до полярни мнения и протести, както у нас, така и в чужбина, а веригата официално се извини на милиони потребители.

ТОПНОВИНИ бе единствената българска медиа, която направи разследване и установи, че кръстовете са били премахвани на част от опаковките и години преди избухването на скандала. Наша проверка в магазини от веригата установи, че въпреки това има гръцки продукти, на които кръстовете от Санторини все пак присъстват. Разследването ни показа, че религиозни символи в различни държави липсват и в рекламните визии за продукти, свързани с арабската кухня.

В хода на проучването ни се оказа и друго - дзадзикито в Гръцката седмица в Lidl всъщност не е произведено в Гърция, а в Германия. Други продукти от тематичната промоция също са произведени отвъд южната съседка. Пример за това бяха плоските хлебчета Eridanous, излезли от поточна линия в Холандия и панирано сирене от същия бранд - отново произведено в Германия.

Тогава от българския клон на веригата заявиха: "...по отношение на мястото на производство и производителя компанията винаги е съблюдавала нормативните  изисквания за етикетиране, включително указване на производителя както за хранителни, така и за нехранителни продукти. Нещо повече, именно продуктите собствена марка се произвеждат с еднакво качество и по един и същи начин за всички държави, в които Лидл ги продава.

В подобни мащаби – милиони бройки – решаваща е способността да се произведат необходимите обеми. Тази специфика на производството може да определи и мястото, в което даден продукт се налага да бъде произведен, при спазване на оригинална рецептура."

Както е видно от официалния сайт на Lidl у нас, този път има малко по-ясни означения за това къде са направени част от "гръцките" продукти. Така например за сирената Халуми пише, че са "традиционно кипърско сирене", а йогуртът в гръцки стил, кравето сирене за печене с дип, кремовете за мазане с извара и сирене Фета и маринованото сирене имат надпис "Произведено в Германия" под логото Eridanous. Подправките за гирос, дзадзики, сувлаки и слънчогледовите семки в шоколад също имат ясен, видим знак, че са произведени в Гермaния. От рекламните визии в сайта не се вижда промяна в "холандските" плоски хлебчета.

Междувременно Lidl явно са успели да намерят гръцки производител с капацитет за милиони разфасовки поне за гръцкото дзадзики. Във визиите от предстоящата промоция става ясно, че за разлика от есента, когато бе "Produced in Germany", идната седмица популярната салата ще се предлага като "Original greek product".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама