Ползите за здравето от портокаловата вода

20:30, 26 фев 18 / Любопитно 25 619 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Знаем, че плодовете и зеленчуците са добри за здравето, а ябълките и лимоните обират овациите.

Портокалите също са на особена почит заради съдържанието си на витамин С, но има още няколко довода в подкрепа на тяхната полезност.

Пиенето на прясно изцеден сок от портокал е приятно, но диетолозите предупреждават, че твърде многото количество фреш може да качи теглото ви.

На помощ идва портокаловата вода, която хем е приятна на вкус, хем помага на тялото да се отърве от токсините и от редица други здравословно неразположения.

Пречи на рака

Портокалите, както и останалите цитруси, съдържат лиминоиди и каротеноиди, които борят карциномите на белите дробове, гърдата, устата, кожата и дебелото черво.

Източник на фибри

Те помагат на портокалите да прочистват червата и контролират нивата на кръвната захар. Комбиниран с вода, портокаловият сок балансира храносмилателния тракт. В допълнение на това ферментиралите фибри увеличават полезната флора в червата.

Намалява холестерола

Хесперидинът, флавоноид, който се намира в обелката и в пулпата на портокала, разрушава липидите в кръвта и намалява лошия холестерол и кръвното налягане.

Враг на язвите

Витамин C в портокалите може да спре образуването на язви в стомаха и в тънките черва. Портокаловата вода действа като превенция срещу бактерията, която е виновна за това здравословно състояние.

Превенция срещу камъни в бъбреците

Цитратите в тези плодове блокират образуването на камъни в бъбреците. Пиенето на портокалова вода освобождава цитрат в урината, създавайки недобра среда за камъните.

Почиства кожата

Ако чистите лицето си с портокалова вода, това ще събере големите пори. Антиоксидантите в нея ще се опълчат на свободните радикали, които са виновни за стареенето на кожата.

Помощник за очите

Заради богатото си съдържание на витамин С, витамин А и калий портокалите допринасят за доброто зрение.

Сваля килограми

Плодовите води помагат за работата на метаболизма. Веднага след като се събудите, изпийте една чаша портокалова вода – това ще помогне на токсините набързо да си тръгнат от организма, оставяйки все по-малко мазнини върху корема. Освен това портокаловата вода може да потисне изкушенията, свързани с храна.

Облекчение за ревматоидния артрит

Антиоксидантите и витамин С в портокаловата вода борят възпалението, което обостря артрита.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама