"Формата на водата" триумфира на "Оскар"-ите (ВИДЕО)

03:20, 05 мар 18 / Култура 25 987 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В "Долби тиътър" Американската филмова академия проведе 90-тата церемония по раздаване на наградите "Оскар". Водещ бе Джими Кимъл, който води наградите и миналата година. Тогава, след безпрецедентен гаф на Прайсуотърхаус Купърс, бе обявен грешен филм за победител.

Традиционният откриващ анонс на водещия бе поредният посредствен в последните години. Очаквано, Кимъл се пошегува с миналогодишната ситуация, както и с част от номинираните. Деликатно бе засегна темата за неравенството на половете и сексуалните престъпления в Холивуд. Безспорно най-интересният момент в откриващия монолог на Кимъл бе офертата му да подари чисто нов джет (презентиран от Хелън Мирън) на този победител, който произнесе най-кратката реч в хода на вечерта.

Най-добър филм на годината стана "Формата на водата" на Гилермо Дел Торо, който взе статуетки още за режисура, филмова музика и сценография. С най-престижните актьорски отличия си тръгнаха Франсис Макдорманд за "Три билборда извън града" и Гари Олдман за ролята си на Чърчил в "Най-мрачният час".

Наградите се определят чрез тайно гласуване от всички членове на Академията. Всички заедно гласуват за най-добър филм, а в останалите категории се зачитат само гласовете на представителите на съответната гилдия.

Ето и най-интересното от церемонията по минути:

06:48

Джими Кимъл обяви, че художникът по костюмите Марк Бриджис получава джета за най-къса реч. Той бе обявен и излезе с джета на сцената, а Кимъл честити рождения ден на съпругата си, с което закри церемонията.

06:40

"Няма какво да се обърка" - с тази шега Джими Кимъл обяви, че е време за последната категория - за най-добър филм. Тя ще бъде представена от миналогодишните презентатори - Фей Данъуей и Уорън Бийти. Жестът към тях е, защото миналата година неволно и те бяха част от грандиозния гаф с объркания победител.
Тази година статуетката "Оскар" за най-добър филм взе "Формата на водата". С това филмът взе общо четири статуетки на церемонията.

[[{"fid":"102092","view_mode":"video_standart","fields":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":""}},"link_text":null,"attributes":{"alt":"THE SHAPE OF WATER | Extended Preview | FOX Searchlight","height":526,"width":1000,"class":"media-element file-video-standart","data-delta":"1"}}]]

06:33

Интересно е да се отбележи, че (заради динамика или по други причини) участието на Джими Кимъл е сведено до минимум. Видео и войсоувър обявиха Джоди Фостър и Дженифър Лорънс, които излязоха, за да обявят номинациите за най-добра актриса. Статуетката отиде в Франсис Макдорманд за "Три билборда извън града". Наградата е втора за Макдорманд след "Фарго".

[[{"fid":"102091","view_mode":"video_standart","fields":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":""}},"link_text":null,"attributes":{"alt":"THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI | Official Red Band Trailer | FOX Searchlight","height":526,"width":1000,"class":"media-element file-video-standart","data-delta":"1"}}]]

06:24

Наградата за най-добър актьор в главна роля отиде при Гари Олдман за ролята си на Чърчил в "Най-мрачният час". Актьорът печели "Оскар" при втората си номинация.

[[{"fid":"102090","view_mode":"video_standart","fields":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":""}},"link_text":null,"attributes":{"alt":"DARKEST HOUR - Official Trailer [HD] - In Theaters November 22nd","height":526,"width":1000,"class":"media-element file-video-standart","data-delta":"1"}}]]

06:14

Ема Стоун обяви номинациите за режисура. Статуетката отиде в Гилермо Дел Торо за "Формата на водата". Това е третата награда за лентата от началото на церемонията до момента.

06:05

Еди Ведър изпълнява "Място на върха" - композиция на отишлия си наскоро Том Пети. По време на изпълнението тече традиционният за церемониите "Оскар" сегмент, в който се отдава почит на починалите в последната година филмови творци.

06:02

Призът за най-добра оригинална песен отиде в "Мексико" за "Запомни ме" - тема от филма "Тайната на Коко".

[[{"fid":"102089","view_mode":"video_standart","fields":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":""}},"link_text":null,"attributes":{"alt":"Miguel - Remember Me (Dúo) (From \"Coco\"/Official Lyric Video) ft. Natalia Lafourcade","height":526,"width":1000,"class":"media-element file-video-standart","data-delta":"1"}}]]

06:00

Александре Десплат получи награда за най-добра филмова музика за "Формата на водата". Статуетката е втора за филма тази вечер.

05:48

Сандра Бълок обяви наградата за операторско майсторство. Заслужено тя отиде при Роджър Дикенс за "Блейд Рънър: 2049". Това е втора статуетка за филма, но първа за оператора. Дикенс получи първата си номинация още за "Изкуплението Шоушенк".

05:36

Никол Кидман обяви номинираните за най-добър оригинален сценарий. Статуетката отиде при Джордан Пийл за "Бягай".

05:32

Наградата за най-добър адаптиран сценарий получи Джеймс Айвъри за "Назови ме с твоето ие". Преди "Оскар"-ите Айвъри получи и награда БАФТА за лентата.

05:26

След рекламната пауза започна голям сегмент, посветен на равенството и срещу сексуалната дискриминация. На сцената излязоха Ашли Джъд, Анабела Шиора и Салма Хайек.

05:15

Връчен бе и призът за най-добър късометражен игрален филм. "Оскар" в тази категория получи "Дете на тишината", разказващ за глухо четиригодишно момиченце, чиито родители се опитват да блокират образованието му

05:12

Наградата за най-добър късометражен документален филм взе "Раят е задръстване на 405-а".

05:09

След рекламната пауза групата от звезди, предвождани от Джими Кимъл и Гал Гадот,  изненада зрителите в съседната зала, създавайки един от най-впечатляващите и запомнящи се моменти в церемониите от последните години. Актьорите раздадоха сандвичи и лакомства, предизвиквайки истинска еуфория в зрителите, а един от зрителите обяви следващите връчващи.

 

[[{"fid":"102088","view_mode":"video_standart","fields":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":""}},"link_text":null,"attributes":{"alt":"Jimmy Kimmel and Gal Gadot surprises movie audience Oscars 2018","height":526,"width":1000,"class":"media-element file-video-standart","data-delta":"1"}}]]

 

04:59

Джими Кимъл се пошегува, че преди да влезе за монтаж "Дюнкек" е бил романтична комедия с Рийз Уидърспуун. След това водещият събра група от присъстващите актьори, които да отидат на предварителна прожекция в съседен киносалон. Идеята е да изненадат зрителите и да им благодарят, защото без тях никой номиниран филм нямаше да постигне успех.

04:56

Носителят на "Оскар" Матю Макконъхи обяви наградата за най-добър филмов монтаж. Тя отиде при Лий Смит за "Дюнкерк". Филмът получава втора статуетка тази вечер.

04:53

"Оскар" за визуални ефекти получи "Блейд Рънър: 2049".

04:40

Наградата за най-добър пълнометражен анимационен филм получи "Тайната на Коко". Това е поредна статуетка за Pixar, които в последните години са абонирани за "Оскар"-ите.

04:38

Наградата за най-добър късометражен анимационен филм бе представена от трима актьори от "Междузвездни войни" и дроида ВВ-8. Марк Хамил обяви, че статуетката отива в "Скъпи баскетбол" на Глен Кийн и легендарния Коби Брайънт.

04:29

Връчена бе и наградата за най-добра актриса в поддържаща роля. Призът грабна Алисън Джейни. С чувство за хумор актрисата започна благодарствената си реч, заявявайки "Направих всичко сама!"

04:23

Статуетката "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм отиде при "Фантастична жена" от Чили.

04:21

След връщането от рекламна пауза Джими Кимъл заяви, че явно повечето не са приели сериозно обявената награда-джет. Затова водещият на "Оскар"-ите обяви рекламно видео с добавка към приза за най-кратка реч. Освен джет, според видеото, победителят ще получи и екскурзия в евтин курорт.

04:10

По време на рекламната пауза бяха представени техническите награди, раздадени по-рано. Това даде повод на Джими Кимъл да се пошегува, че това са категоиите, които никой не смята за важни, но трябва да ги аплодираме. След това "Формата на водата" получи статуетката за сценография. Лентата на Гилермо Дел Торо получи първата си награда за вечерта и има още девет шанса за статуетка до края на вечерта.

04:01

Втората статуетка в звуковите категории отиде отново в "Дюнкерк"- военната драма на Кристофър Нолан.

03:58

Наградата за най-добър звуков монтаж отиде при "Дюнкерк" - Ричард Кинг и Алекс Гибсън.

03:40

"Оскар" за пълнометражен документален филм получи "Икар" на Брайън Фогел и Дан Когъл. Лентата разказва за разкриването на огромния допинг скандал в руския спорт. Награденият Фогел благодари на шефа на руската анти-допингова лаборатория Григорий Родченков, отбелязвайки, че руснакът живее в постоянна заплаха за живота си. 

03:30

Наградата за костюми отиде при Марк Бриджис за "Невидима нишка".

03:25

Статуетката "Оскар" за грим и прически бе връчена на "Най-мрачният час". Кацухиро Цуи получи първата си статуетка за подпомагане на превъплъщението на Гари Олдман в Уинстън Чърчил.

03:17

Първата статуетка за вечерта грабна Сам Рокуел за "Три билборда извън града". Статуетката за поддържаща мъжка роля е поредната на Рокуел след отличието от "Златен Глобус".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама