Детски пролетен концерт във Варна

08:00, 25 мар 18 / Култура 25 512 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес, от 12:00 часа Община Варна кани деца и родители на любопитно музикално приключение в Зала 1 на ФКЦ с любими песни, балет, фолклор и срещи с непознати интригуващи инструменти в най-новия спектакъл от програмата „Варненско лято за деца“.

Изпълнения на неочаквани инструменти и любими вечно зелени детски мелодии ще прозвучат в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център на 25 март, неделя. Концертът „Неочаквани солисти” ще посрещне пролетната публика с множество изненади и чудновати за малчуганите инструменти. Входът за деца и родители е свободен.

Неочаквани солисти” е част от програмата „Варненско лято за деца“ - съвместна инициатива на Дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна, Международния музикален фестивал „Варненско лято“ и НУИ „Добри Христов“. Програмата е специално разработена за деца от начална училищна и предучилищна възраст, посвещава ги в тайните на музиката и ги подготвя да станат достойна аудитория на най-фестивалния град в България, градът, в който преди повече от 90 години се ражда първият музикален български фестивал – „Варненско лято“.

За пръв път малките зрители ще чуят един много видим, но обичайно стоящ в тишина инструмент в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център – органа. Ще научат повече за него и за други необичайни инструменти като вибрафона и електрическата цигулка.

Сцената  ще бъде превзета от малки музиканти. В „Неочаквани солисти” ще се изявят ученици от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“. Малките зрители ще ги видят и чуят в неочаквани аранжименти: музиката от филма „Смело сърце” ще прозвучи на българска гайда вместо на блок флейта. Солист-тромпетист ще изсвири фамозната испанска песен „Гранада”, а малки балерини от класовете по балет ще украсят изпълнението му в танц с фламенко костюми и ветрила. Народният оркестър на НУИ „Добри Христов” за пръв път ще излезе в концерт от програмата „Варненско лято за деца” в пълния си състав с гайди, гъдулки, тамбури и тъпани.

Концертът продължава да разширява кръгозора и познанията на малките за хората, които създават музика – композиторите. Хорът на Училището по изкуства е подготвил блок с най-любимите произведения на фолклорна основа – сред тях „Ръченица” на Петко Стайнов, дори църковното песнопение „Тебе поем” на патрона на училището Добри Христов е включено по подходящ начин в програмата. Ансамбъл „Виолино” ще изпълни детските сърца с радост с неувяхващия хит на Виктор Чучков „Моля, кажете, не на шега, кой нарисува тази дъга”.

 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама