Американски боен кораб предизвиква ярост в Пекин

08:05, 25 мар 18 / Свят 25 498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американски боен кораб, извършващ операция за „свобода на корабоплаването“, в близост до изкуствено изграден от Китай остров в Южнокитайско море, предизвика гняв в Пекин.
Китайското правителство осъди Америка за „сериозна политическа и военна провокация“.

Операцията в Южнокитайско море беше последният опит на САЩ да се противопостави на онова, което Вашингтон вижда като усилията на Пекин да ограничи свободата на корабоплаването в стратегическите води.
Това се случи при засиленото напрежение между двете страни, след като Доналд Тръмп обяви плановете си да наложи тарифи на китайски стоки на стойност до 60 милиарда долара - преместване на двете най-големи световни икономики в света до търговска война.

САЩ осъждат изграждането от Китай на изкуствени острови и военни съоръжения в тази територия от рифове, като се опасяват, че те могат да бъдат използвани за ограничаването на  корабоплаването в този район, който е ключов международен път.

 

Китайското министерство на отбраната заяви, че флота му е изпратил два кораба, за да идентифицира американския разрушител и да го предупреди да напусне.
"Това, което прави САЩ, ще навреди на военните отношения и атмосферата. Би могло лесно да причини грешки и аварии в морето. Това е сериозна политическа и военна провокация. Ние настояваме американската страна да спазва искрено суверенитета и сигурността на Китай, както и силните желания на страните в региона да защитават мира, стабилността и спокойствието и да не създават проблеми от нищо и да предизвикат неприятности. Провокативното поведение на американската страна само ще накара китайската армия да засили още повече изграждането на отбранителни способности във всички области" – казва се в изявление на Китайското правителство.

В отделно изявление китайското външно министерство заяви, че страната ще предприеме всички необходими стъпки, за да защити своя суверенитет и мир и стабилност в Южнокитайско море. Тя обвини САЩ, че се стремят да „създават военно напрежение" в региона.

Американските военни имат отдавнашна позиция, че операциите им се извършват по целия свят, включително в области, за които се твърди, че са съюзници, и са отделени от политическите съображения.

"Ние провеждаме рутинна и редовна свобода на навигационните операции, както направихме в миналото и ще продължим да правим и в бъдеще", каза лейтенант командир Никол Шейман, говорител на американския тихоокеански флот.

Но последната операция, първата от януари насам, вероятно ще предизвика напрежение само ден, след като президентът Тръмп подписа президентски меморандум, който ще насочи китайските стоки към сериозни “тарифни планове“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама