Бившият каталунски лидер Пучдемон бе арестуван в Германия

15:21, 25 мар 18 / Свят 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон е бил задържан в Германия днес по обяд, съобщи Ройтерс, позовавайки се на адвоката му. Арестът е успешно изпълнена заповед, която е издадена от Испания. Пучдемон е влязъл в Германия от Дания и е задържан в северната провинция Шлезвиг-Холщайн.

Пучдемон бе издирван по обвинения в разсеяние, бунт и злоупотреба с обществени средства. В последнниите дни той беше във Финландия, където бе поканен на срещи в парламента и изнесе беседа в Хелзинския университет. Той обаче е напуснал страната в посока Белгия, където живее в изгнание. Испания изпрати искане до финландските власти да го задържат по време на посещение за насърчаване на причината за каталунската независимост.

Искането обаче е написано на испански език и имаше забавяне, докато мадридските власти го превеждат на английски. Междувременно Пучдемон напуска страната. Той е на свобода до 11:19 часа днес, когато бива арестуван, съобщи BBC, позовавайки се на информация от германската полиция. Неговият адвокат обяви, че органите на реда се държали добре с Пучдемон. В момента той се намира в полицейски участък.

Пучдемон и други регионални политици са обвинени в подстрекателство към бунт. Той избяга в Белгия в края на октомври а сега го грози 25 години затвор за организирането на незаконен референдум за Каталуния, който доведе до едностранна декларация за независимост през октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама