Ердоган: Няма да отстъпя пред европейските лидери

19:37, 25 мар 18 / Политика 25 646 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Срещата на лидерите ЕС-Турция ще се състои на 26 март в резиденция Евксиноград във Варна. Турският президент Реджеп Ердоган трябва да се срещне в резиденция Евксиноград с председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Съвета Доналд Туск, както и с премиера Бойко Борисов. Планирано е разговорът да протече под формата на вечеря.

Тази работна вечеря ще бъде повод за оценка на въпроси от взаимен интерес и неотдавнашни развития в Турция, включително в областта на върховенството на закона и основните свободи. Лидерите също така ще обсъдят как да преместят отношенията между ЕС и Турция напред, въз основа на взаимно уважение и общи интереси.

Ден преди срещата президентът на южната ни съседка Реджеп Ердоган даде ясно да се разбере, че няма да отстъпи пред европейските лидери, съобщават турски медии. Той обяви, че във Варна ще покаже доказателства за това, че западни страни подпомагат кюрдски групировки.

„Западът се опитва да ни поучава, да ни дава съвети, да ги остави за себе си. Утре и без друго ще бъдем заедно във Варна, подготвен съм и всичко ще им покажа. Ще бъдем непоклатими, никакви отстъпки няма да правим”, обяви Ердоган по време на партиен форум в Трабзон.

Преди седмица Ердоган заяви, че Европа покровителства терористични групировки на своята територия и оказва безвъзмездна помощ на терористи, като по този начин ги ползва като инструмент срещу Турция. Военната операция е насочена предимно срещу кюрдските сили, които изнесоха на гърба си голяма част от битките с „Ислямска държава”, но пък Анкара ги вижда като потенциална заплаха за териториалната си цялост.

Реджеп Ердоган коментира, че Западът не може да приеме, че Турция се е развила толкова динамично през последните 15 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама