IT форум: България се стреми да стане център на цифровата икономика в Източна Европа

13:00, 26 мар 18 25 719 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България иска да се превърне в регионален център на цифровата икономика в Източна Европа. Тази цел отново беше подчертана на форума IT Hub Connect 2018, който започна днес в "София Тех Парк". Конференцията, в която участват представители на водещи технологични компании, ще продължи два дни.

Основните теми на форума ще бъдат иновации, регулации и инвестиции. На събитието участват известни личности от технологичния сектор и представители на водещи технологични компании, сред които Facebook, Google и Microsoft.

IT секторът в последните години се превърна в един от стълбовете на българската икономика и това ще бъде цел както на правителството, така и на бизнеса да продължат тази тенденция.

Особено интересни ще бъде техните позиции през втория ден, когато ще бъдат обсъдени теми като киберсигурност и лични данни.

„С днешните технологии физическите граници нямат значение. Възможностите за развитие и иновации във всички сектори на икономиката, но и нашият личен живот, стават неограничени. Затова „Дигитална Европа“ е един от основните приоритети на Българското председателство“, заяви министър Лиляна Павлова във видеообръщение към 350-те делегати. Министър Павлова се намира във Варна за срещата ЕС-Турция.

Павлова посочи още, че като председател на Съвета на ЕС България работи по три основни приоритета: за завършване на Единния цифров пазар, за да се създадат най-добрите условия за разрастване на бизнеса и за потребителите; за киберсигурност, която е новото предизвикателство в XXI век; за защита на личните данни, където целта ни е да насърчим и осигурим доверието на обществото в онлайн услугите и технологии.

„Цифровизацията и развитието на IT индустрията за нас са също така национален и регионален приоритет. България пое водеща роля и работи усърдно Балканите да станат IT hub на Европа“, каза още министърът за Българското председателство.

В първия ден на форума IT Hub Connect 2018 ще се дискутират възможностите за инвестиции и иновации в България и ЕС, като ще се постави акцент върху възможността за интензифициране на сътрудничеството в IT сферата между България и Индия, и върху разпознаването на нашата страна като врата за Индия към Общия дигитален европейски пазар. Фокусът във втория ден на конференцията ще се постави върху предстоящите регулации в ЕС и върху въпросите на киберсигурността.

Организатори на форума са Американската търговска камара в България и Индийско-българската бизнес камара. С изказванията си президентите на двете организации - Красимира Чемишанска и Борислав Боянов, министърът на икономиката Емил Караниколов и министър Лиляна Павлова дадоха официалния старт на конференцията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама