В Русия отбелязват Деня на победата с парад

10:00, 09 май 18 / Свят 25 473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 9-ти май се отбелязва годишнината от края на Втората световна война. Денят на победата е официален празник в Русия и в бившите съветски републики.

За тържествения парад  в Москва са предвидени над 8 милиона евро, включително и за разчистване на облаците в небето. У нас за трета поредна година ще марширува „Безсмъртният полк”, в който ветерани от войните, близки и роднини на загиналите в антифашистката борба напомнят за тях, носейки техни снимки.
 
През май 1945 г. с подписване на капитулацията на нацистка Германия, завършва Втората световна война. В нея участват над 50 държави, а военните действия се водят на териториите на 40 държави на различни континенти. Загиват приблизително 57 милиона души. България също дава десетки хиляди жертви.

В държавите от ЕС на 9-ти май се отбелязва Денят на Европа. На тази датата през 1950 г. тогавашният френски външен министър Робер Шуман със своята историческа декларация подтавя началото на обединена Европа.

В Русия 73-та годишнина от края на Втората световна война ще бъде отбелязана в 27 града. Гвоздеят в празненствата ще бъде парадът на Червения площад в Москва. 13 000 души, 159 единици техника и 75 самолети и вертолети ще вземат участие в парада в Москва по повод Деня на победата. Според руските медии очакването е това да бъде най-мащабният парад, правен в Москва. От руското министерство на отбраната съобщават, че са се погрижили да разчистят небето от облаци, така че метеорологичните условия да не пречат за провеждането на парада. 

Очаква се той да започне в 10:00 часа московско време с внасянето руския трибагреник и знамето на победата. Парадът ще приключи с авиационно шоу с участието на 75 самолета, в това число и дроновете "Корсар" и "Катран". Най-новите многофункционални изтребители от пето поколение изтребители Су-57 за първи път ще полетят в небето над Москва. На парада ще прелетят и авиационни групи за висш пилотаж, а краят ще бъде сложен с представление на СУ-25, които ще изрисуват руския флаг в небето над Червения площад. 

Министърът на отбраната Сергей Шойгу ще приеме парада от главнокомандващия на сухопътните войски генерал Олег Салюков, след което ще докладва на президента и върховен главнокомандващ Владимир Путин. 

Във всички градове на Русия в 22:00 ч местно време празникът ще завърши с 30 артилерийски салюта.

В София също ще бъде отбелязан Денят на победата. За трети път България се включва в инициативата "Безсмъртния полк". На 9-ти май в 52 града участниците в шествия ще носят снимки на свои близки, загинали във Втората световна война и в организираната антифашистка съпротива. Подготвени са и над 30 табла с имената на загиналите над 11 000 български воини. 

Шествие "Безсмъртен полк - България" за Деня на победата и Деня на Европа организират от Съюза на ветераните от войните на България и инициативен комитет от неправителствени организации. То ще тръгне в 9:15 часа от Паметника на Незнайния воин и ще завърши с поднасяне на венци и цветя и концерт пред Паметника на Съветската армия в София. Подготвени са и над 30 табла с имената на загиналите над 11 000 български воини. 

Извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация Анатолий Макаров и дипломати от посолството ще положат венци и ще участват в тържествените церемонии пред паметника на Съветската Армия в 10:.00 часа и пред паметника-костница на съветските войни в "Лозенец" от 10:45 часа. В 13:00 посланикът на Русия в България ще участва в празнична проява при паметника "Альоша" в Пловдив. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама