Проф. Ангел Димитров оглави Комисията за преговори с Македония

12:30, 09 май 18 / Политика 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Професорът и доктор на историческите науки Ангел Димитров ще бъде председател от българска страна на екипа, който ще участва в мултидисциплинарната комисия на паритетен принцип с Република Македония. По силата на договора за добросъседство, комисията ще обсъжда и решава исторически, образователни и други въпроси, съобщи БНР. 

Ангел Димитов е автор на най-задълбочената монография на съвременната политическа история на Македония, подчерта вицепремиерът Екатерина Захариева. 

От своя страна професор Ангел Димитров подчерта, че съзнава отговорността, която поемат българските представители в смесената комисия: „Давам си сметка, че с колегите от Република Македония ще имаме тежки разговори. Надяваме се, че техният състав на комисията е подбран така, че да даде шанс за нормално развитие на разговорите. От наша страна ние ще демонстрираме тази добронамереност, която е залегнала в договора за приятелство и добросъседство“. 

Зам.-председател на Комисията е доц. Наум Кайчев, който е също е с дипломатически опит. Бил е наш генерален консул в Битоля и Торонто и е член на Македонския научен институт, един от учредителите на Българското сдружение на родовете от Македония“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама