В Гърция арестуваха 14 души за финансиране на тероризъм

16:35, 09 май 18 / Свят 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гръцкото звено за борба с тероризма арестува 14 души - 13 граждани на страната и един чужденец, заподозрени във финансиране на терористична организация и пране на пари, съобщава електронното издание "Kathimerini", цитирано от Агенция "Фоку". Обвиняемите, 11 мъже и три жени, са задържани във вторник сутринта по силата на заповеди за арест, издадени от разследващ магистрат.

Разследването срещу тях е започнало на 28 октомври миналата година след арестуването на 29-годишния Константинос Г. , който в периода между март и май 2017 г. изпрати писмо-бомба до бившия гръцки премиер Лукас Пападимос и до други 10 европейски официални лица. Установено е, че 14-те лица са депозирали пари в банкова сметка, използвана от Константинос Г., за да източва пари. Според източници, заподозрените са роднини на затворници и вероятно не са били наясно, че внасят пари в сметката, която арестуваният е използвал.

След като банковата тайна е отменена като част от разследването, е разкрито, че заподозрените превеждат суми в диапазона между 100 и 600 евро по сметката. Константинос Г. е използвал фалшиво име за сметката, по която е получавал пари в замяна на услуги, които е трябвало да предостави на затворници. Според полицейски източник затворниците, на които е трябвало да бъдат предоставяни услуги, са съдени за тероризъм. Широкият списък на предлаганите услуги включва предоставяне на мобилни телефони срещу такса от 300 евро и помощ за смяна на затворническите килии, таксувана на цена от 600 евро. Ако бъдат осъдени, 14-те заподозрени биха могли да бъдат лишени от свобода за срок до 10 г. 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама