Дарина Павлова наруши забраната за селфита в Кан

21:20, 09 май 18 / Любопитно 25 703 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дарина Павлова наруши новите правила на филмовия фестивал в Кан, като си направи селфита от червения килим по време на бляскавата церемония по откриването на форума завчера. Популярната като Мадам Мулти бизнесдама бе облечена в полупрозрачна рокля, а крачката й встрани от регламента на събитието бе запечатана от фотографи на „Ройтерс“.

Организаторите оповестиха решението си да забранят селфитата от фестивала още преди няколко седмици. Причината – този вид снимки вредят на имиджа и престижа на най-голямото киносъбитие в Европа. „Още повече, хората изглеждат грозни, когато позират за селфита“, намигна директорът на феста Тиери Фремо ден преди старта му. За спазването на забраната, на терен се грижили охранители, които молели всеки с мобилен телефон да не включва камерата си.

Очаквано, първата вечер от фестивала премина и под знака на движенията #MeToo и Time's Up.

“Промените, които искаме да постигнем с тези послания, не могат да се случат за ден, изисква време. Тук сме обаче, водени от любовта си към киното и призовавам всеки, който е дошъл, да оценява артистичните качества на филмите, не социалната им ангажираност", категорична бе носителката на „Оскар“ Кейт Бланшет, която тази година ще е председател в основната конкурсна програма на форума.

Мнозина останаха недоволни, че в състезанието за „Златна палма“ са допуснати едва три жени-режисьори.

Въпреки това балансът в панела на оценяващите е в полза на дамите. Сред другите членове на журито са френската актриса Леа Сейду, американската актриса Кристен Стюарт, американската режисьорка Ава Дюверне, френският режисьор Робер Гедигян, канадският режисьор Дени Вилньов и руският режисьор Андрей Звягинцев.

"Споделяме страст към киното, всички сме тук, за да честваме седмото изкуство", каза в официалната част на церемонията и легендарният режисьор Мартин Скорсезе, който вчера получи и наградата "Златна карета" за цялостно творчество.

Първата прожекция за 71-то издание на фестивала бе на лентата „Всички знаят“ с участието на звездната двойка Хавиер Бардем и Пенелопе Круз, които впечатлиха с изискани тоалети на червения килим. Филмът е дело на Асгар Фархади и ще се бори за голямото отличие.

"Златната палма" на Фестивала в Кан ще бъде връчена на 19 май, а за нея сили ще премерят общо 21 заглавия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама