Светлин Русев подреди уникалната изложба на художниците на поетичната реалност

09:30, 15 май 18 / Култура 25 880 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Столичната галерия „Българи“ представя уникална изложба с платна от „Художниците на поетичната реалност“ – 8 от най-забележителните френски автори на XX век. Откриването е от 18 часа. Красивата експозиция е подредена лично от Светлин Русев.

Журналистката писателка Жизел д’Асейи за първи път използва обобщаващото наименование “художници на поетичната реалност” през 1949 година в книга, посветена на творчеството им, търсейки общия знаменател в работите им. Художниците са 8 – Морис Брианшон, Ролан Удо, Жюл Кавайе, Кристиан Кайар, Андре Плансон, Раймон Льогьо, Роже Лимуз и Костя Терешкович. 

Основният акцент в колекцията, представена в галерия „Българи“, е върху творбите на Ролан Удо. Публиката може да види 14 платна в почти всички жанрове на кавалетната живопис – пейзажи от Страната на баските, италиански и гръцки острови, портрет, натюрморт, акт, жанрови сцени. Публиката ще се наслади и на три произведения на Андре Плансон, Франсоа Денуайе. Въпреки че Андре Фавори никога не се e числял към „художниците на поетичната реалност“, споделя с тях общата съдба на временна пристрастеност към авангардните течения на времето (в случя кубизма) и бърз обрат към традиционните ценности в живопистта - в случая към Паул Рубенс.

В колекцията е и „късният“ Ив Брайе, чието творчество се разгръща основно през 50-те, 60-те и 70-те години. Тогава, когато някогашната слава на групата е отдавна забравена история.

Албумът “Художници на поетичната реалност“ с автор Иво Милев, издаден специално за изложбата, ще бъде представен на откриването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама