В Германия критикуват футболисти, снимали се с Ердоган

15:10, 15 май 18 / Свят 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германската футболна федерация (ГФФ) отправи критика към футболистите Месут Йозил и Илкай Гюндоган за това, че са позирали за снимки с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Двамата играчи са родени в германия, но са с турски произход.

Те подариха на Ердоган подписани фанелки на събитие в Лондон в неделя. Гюндоган написа на фанелката си: “На моя уважаван президент, с голямо уважение“.

Ердоган в момента е в предизборна кампания.

Йозил играе в „Арсенал“, а Гюндоган – в „Манчестер“. Двамата играчи се подготвят за световното първенство по футбол, което ще се проведе следващия месец в Русия, в което Германия е сред фаворитите. Турция не се класира.

Много германски политици също критикуваха двамата футболисти, поставяйки под въпрос тяхната лоялност към германските демократични ценности.

Футблолът и ГФФ защитават ценности, които не са спазвани в достатъчна степен от г-н Ердоган“, каза президентът на ГФФ Райнхард Гриндел. „Поради това не е добре, че играци в националния ни отбор са се оставили да бъдат манипулирани за неговата предизборна кампания. Правейки това, нашите играчи определено не са помогнали на работата на ГФФ за интеграция“, допълни още той.

Директорът на ГФФ Оливер Бирхоф заяви: “Нито един от тях двамата не е наясно със символичната стойност на на тази снимка, но е ясно, че не са прави и ще говорим с тях за това“.

В младостта си, преди да влезе в политиката, Ердоган е играл футбол за истанбулския отбор „Касъмпаша“, припомня BBC, цитирана от БГНЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама