Вашингтон харчи 2,8 трлн. долара за борба с международния тероризъм

20:30, 17 май 18 / Свят 25 1006 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

САЩ са изразходвали около 2,8 трлн. за борбата срещу тероризма в годините след терористичните атентати от 11-ти септември 2001-а година, според проучване, публикувано в сряда и цитирано от "Уолстрийт джърнъл".

В доклад на базирания във Вашингтон мозъчен тръст Център "Симсън" се посочва, че тази сума включва разходите за войните в Афганистан, Ирак и Сирия, в допълнение към усилията, полагани за вътрешната сигурност на САЩ и американските програми зад граница. Разходите за борба с тероризма са достигнали своя връх от цели 260 млрд. долара през 2008-а година, което представлява повече от една пета от дискреционния бюджет на правителството (бюджетните разходи, които се правят по усмотрение на властите в Белия дом).

В анализа на център "Симсън" също така се отбелязва, че в САЩ липсва система за осчетоводяване на разходите за борба с тероризма и че различни "вратички" позволяват все повече милиарди долари да бъдат изразходвани за стоки, които не трябва да отговарят на условията за спешно финансиране.

"Изследователската група "Симсън" откри редица слабости в дефинициите, проследяването и последователността, които ограничават точността и допринасят за липсата на прозрачност по отношение на текущите данни. Тези слабости затрудняват оценката дали разходите за борба с тероризма са ефективни", се казва в доклада.

Изследването също така отбелязва, че годишният доклад за вътрешна сигурност на Бюджетния офис на Белия дом, който проследява разходите в различни области на управлението, е бил преустановен през настоящата година.

"Ние се движим в грешната посока", заяви за "Уолстрийт джърнъл" Майк Маккорд - един от авторите на доклада на център "Симсън". Трябва да се има предвид, че преди това Майк Маккорд беше главен финансов директор в Департамента за отбрана на САЩ.

Изследването установи, че разходите за борба с тероризма са повече от 10 пъти по-високи от преди 11-ти септември 2001-а година без сигнали за тяхното евентуално намаляване. През 2017-а година общите разходи за борба с тероризма са достигнали 174 млрд. Долара, или почти 15% от дискреционните бюджетни разходи.

В доклада на центът "Симсън" се препоръчва Конгресът да представи критерии за проследяване на разходите за борба с тероризма и да одобри фонд за спешно финансиране в случай на война, който да е отделно от останалата част от бюджета за антитерористични разходи.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама