Хуманоидният робот София откри Webit (СНИМКИ)

13:35, 26 юни 18 25 741 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С мащабна церемония беше открит технологичният фестивал WEBIT в София. Над 7000 участници от 110 държави се събират в столицата, за да покажат и обсъдят най-модерното от дигиталния сектор. Специален гост на форума е и световноизвестният хуманоиден робот София.

"Аз съм гражданин на света и жител на Хонконг. Знам колко богати на древна култура са София и България. Знам, че най-старият златен артефакт в света е намерен близо до родния ви град Варна. Знам, че България е дала кирилицата на повече от 300 милиона души по света. Знам колко невероятни са природата и хората на България и в тази част на света. Прекрасно е да съм на фестивала Webit в София - дигиталната столица", поздрави участниците София.

На форума присъства и премиерът Бойко Борисов, който поздрави присъстващите с 10-годишния юбилей на фестивала. 

"Вие видяхте колко много неща са изобретили българите.А сега имаме и редкия шанс не само да сме тази седмица дигитална столица на Европа, а с Балканския дигитален хъб България да е в центъра на следващите няколко години, в които да го развие. И за да не бъда много голословен с това ще завърша - само преди няколко години тук и отсреща бяха поляни и ливади, а сега се е събрал елита на високите технологии - тук, в София", каза Борисов.

„Българското председателство направи всичко необходимо за това дигитална Европа да не бъде догонваща, а да бъде изпреварваща. Дадохме основа да бъдем конкурентноспособни в дигиталната сфера и да може бизнесът да оперира в нея“, каза при откриването и министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Павлова посочи някои от постиженията през последните шест месеца в сферата - приемането на нови правила в защита на личните данни, на свободното движение на данните, на киберсигурността, на авторското право и на аудио-визуалните платформи, за Европейския кодекс за електронни съобщения и Единния цифров портал.

Над 7200 участници от 110 страни пристигнаха в София за участието на фестивала Webit. През следващите три дни участниците във форума ще обсъждат бъдещето на Европа, на технологиите, на сигурността и законодателството в дигиталната сфера в специално създадения за тях „град на Webit“, който организаторите са изградили от паркинга на зала „Арена Армеец“. 

Webit.Festival Европа е домакин на над 15 паралелни събития. Форумът се организира от Webit.Foundation под патронажа на министър- председателя на България, комисар по цифровите технологии и общество на Европейската комисия и кмета на София и с подкрепата на Министерството за председателството на Съвета на ЕС и Министерство на транспорта, съобщенията и информационните технологии.

Събитието е част от Европейската седмица на цифровите технологии и иновациите, водещото събитие на Българското председателство на Съвета на ЕС в тази сфера. Форумът се провежда под мотото „Преоткриване бъдещето на Европа“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама