„Швейк“ в театър „Българска армия“ празнува 100-но юбилейно представление (СНИМКИ)

10:00, 07 юли 18 / Култура 25 541 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Театралният спектакъл „Швейк“ на театър „Българска армия“ празнува представление 100 на 7 юли. Герасим Георгиев – Геро и Валентин Танев ще излязат на сцената под звездите и пред Народен театър „Иван Вазов“ в 21:30 ч.

„Швейк“ се играе пред пълния салон на театър „Българска армия“ цели 5 сезона. Публиката се забавлява истински с Геро като Йозеф Швейк от Винохради. Той е обвинен в държавна измяна, но вместо в съда е изпратен в лудница, защото психиатърът му поставя диагноза „духовна тъпота и вроден кретенизъм“. Но престоят му там не продължава дълго...

Швейк е „Добър до глупост, а не добър от глупост. Швейк е преживял всички патила на света. Войни, кризи, лицемерни величества, похотливи хазяйки, доносници и попове… И продължава да крачи, непрекъснато затягайки колана на войнишкия панталон, който не му е по мярка. Препъва се и кани наляво и надясно на чаша бира в шест часа след войната...“, думи на Юрий Дачев, адаптирал текста на романа на Ярослав Хашек.

Валентин Танев може да видите в не по-малко смешните роли на санитар в лудницата, затворник, вдовицата Мюлерова, войника от лазарета, фелдкурат Ото Кац – военния свещеник, сапьорът Водичка, фелдфебелът Биглер, палача. Танев се превъплащава също в руснак, казак, грузинец и татар, както и няколко породи кучета.

Режисьорът Бина Харалампиева споделя: „Ако Хашек беше по-малко талантлив, този роман щеше да бъде най-тъжната
книга на света. Но той е успял да направи тъжното – идиотски смешно. Малкият войник Швейк оцелява винаги, въпреки безобразията и безумието наголемитеиумните. Ако това не е повод за правене на театър, не знам какво".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама