Трио „Стефан Цвайг“ носи духа на Виена на ММФ „Варненско лято“ 2018

15:00, 07 юли 18 / Култура 25 426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Младите музиканти ще представят блясъка на австрийската школа с творби на Моцарт и Корнголд в Градската художествена галерия на Варна на 13 юли от 19 часа.Варненската връзка в триото е пианистката Сибила Константинова, която разказва за програмата на този елегантен концерт.

Младите музиканти от международно трио „Стефан Цвайг“ гостуват на сцената на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2018 в рамките на модула „Лаборатория Варна“. Две блестящи триа на Волфганг Амадеус Моцарт и Ерих Корнголд ще прозвучат в мансардата на Градската художествена галерия на 13 юли от 19 ч. Сибила Константинова /пиано/, Кей Ширай /цигулка/  и Тристан Корню /виолончело/  ще донесат духа на австрийската музика и на Виена, където са родени двамата гении.

„Избрахме името на Стефан Цвайг, защото искахме да имаме за име на нашето трио символ на културата на Виена от най-брилятния й период, когато са живели велики личности в различните изкуства - Малер, Цвайг, Кокошка, Шилер. Било е време на голям възход, златен период на виенската култура – разказва Сибила Контстантинова. - Начинът, по който Стефан Цвайг пише, и отношението му към музиката са много показателни - музикален, емоционален и изтънчен е неговият стил. Ние се асоциираме с този стил, затова приехме Цвайг за име на формацията ни“. Младата пианистка е дъщеря на журналиста и телевизионен водещ Владимир Константинов и е гордост не само за него, а и за родния си град. Сибила се дипломира в Националното училище по изкуства „Добри Христов“ във Варна, а след това – в „Гилдхолд Скул“ в Лондон. От няколко години работи и живее във Виена, където покрай университетските концерти и концертите за наградите на ARD се събира с двамата си колеги и съмишленици, завършили Джулиард Скул, Университета за музика и сценични изкуства във Виена и Парижката консерватория. Тримата са лауреати на награди от международни конкурси като ARD, първа награда, специална награда и награда на публиката от конкурса „Йозеф Хайдн“ във Виена, имат приз от Международния конкурс за камерна музика в Мелбърн.

Сибила Константинова разказва за подбора на програмата: „За концерта във Варна сме избрали произведения на двама виенски вундеркинди – на най-популярната музикална емблема на Виена – Моцарт, и на Корнголд, който на 12 години пише това изключително сложно трио, в което се чете учудваща зрялост с препратки към виенските валсове и към традиционната градска виенска музика от началото на ХХ век. Вярвам, че с виенския си избор ще доставим удоволствие на варненската публика, защото за мен най-скъпата сцена е родната. Радвам се, че ще имам специалната възможност да свиря на „Варненско лято“. Това е празник!"

Трио „Стефан Цвайг“ е член на Европейската академия за камерна музика /ECMA/ и има изяви в Уигмор Хол - залата с най-добра акустика в Лондон, в Музикферайн във Виена, ще има концерт и в Камерната зала на Концертхаус в Берлин.

Билетите за концерта са с цени от 5 лв. и могат да се купят от касата и сайта на ФКЦ. За ученици, студенти и пенсионери – само от касата на ФКЦ - 2 лв. Онлайн: https://fccvarna.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5/%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D0%BD%D0%BE-%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE-%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD-%D1%86%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D0%B3

Билети за събитията от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2018: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на www.fccvarna.bg, за „Опера в Летния театър“ - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Naomijof 14:55, 15 апр 21

online videos https://suck-my-dick.xyz - free romantic porn

ASGR#^#%&JSGJDH!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама