Успяха да избегнат правителствената криза в Германия

08:10, 03 юли 18 / Свят 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер постигнаха споразумение по спорната миграционна политика. Преговорите продължиха до късно през нощта, предшествани от няколко напрегнати дни. Съгласно договореното ще се гарантира свободното движение в ЕС, но Берлин ще може да взема мерки за ограничаване на миграцията.

Лидерите на двете основни партии - Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел и Християнсоциалния съюз на Хорст Зеехофер обявиха, че са доволни от постигнатия компромис.

"Щастлив съм, че постигнахме споразумение. Това показва, че си струва да се бориш за убежденията си. Споразумението е устойчиво и ще действа и в бъдеще. Достатъчно твърдо е и отговаря на моите разбирания, което ми позволява да продължа да ръководя министерството на вътрешните работи", каза Зеехофер.

"Успяхме да запазим духа на партньорство с ЕС и едновременно с това направихме важна стъпка за организирането и контролирането на вторичната миграция. Това е много важно за мен и мисля, че постигнахме добър компромис след трудни преговори и тежки дни", от своя страна заяви Меркел.

Споразумението предвижда търсещите убежище, пристигащи в Германия, но вече регистрирани в друга страна от ЕС, да бъдат настанявани в т.нар. транзитни центрове на германско-австрийската граница, а не да бъдат разпределяни в центрове в цялата страна. След проучване на техните досиета те ще бъдат връщани в страните, откъдето са дошли. Депортирането обаче трябва да се организира в рамките на административни споразумения, сключени със съответните страни.

Германия се изправи на ръба на правителствена криза след като Хорст Зеехофер поиска ограничаване на мигрантския наплив, заплаши със затваряне границите на Германия и дори с оставката си. Докато канцлерът Меркел настояваше за европейски, комплексен отговор по темата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама