"Воля" внесе законопроекта за личната помощ, изготвен от омбудсмана

13:45, 03 юли 18 / Политика 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Партия "Воля" внесе в парламента законопроекта за личната помощ, изготвен от екипа на омбудсмана Мая Манолова. Целта е той да бъде гласуван максимално бързо в пленарна зала, за да могат майките на деца с увреждания, които протестират от седмици в цялата страна, да могат да се приберат при децата си възможно най-скоро, обясняват от партията.

До момента "Воля" е единствената парламентарна група, която подкрепя текстовете от Закона за личната помощ без никакви промени.

Законопроектът на Манолова беше представен за обществено обсъждане на представителните организации на хората с увреждания и на синдикатите, но те не го подкрепиха. Мотивите срещу предложенията на омбудсмана са, че те обслужват само една малка група хора с тежки здравни проблеми.

От своя страна Манолова заяви през уикенда, че нейният законопроект дава възможност на абсолютно всички хора с увреждания да поискат лична помощ. Тя уточни, че в момента асистентските услуги се предоставят на проектен принцип, на програмен принцип и макар за тях да се предоставят 169 милиона лева годишно, реално достъп до такива услуги имат 11 158 хора с увреждания, тоест асистентската услуга, която реализира лична помощ стига само до тези хора, а останалите получават една надбавка от 90 лева за чужда помощ ежемесечно, която на практика не може да им осигури нищо.

Финансовите разчети на нейния проектозакон позволявали 77 000 души да получат чужда помощ. Според омбудсмана ще са нужни още 105 млн. лв. и всички нуждаещи ще се получат асистенти, като те няма да са по 8 часа за всеки, тъй като някои се нуждаят от много по-малко.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама