Ядем повече пържоли, цените на свинското леко нарастват

11:45, 07 юли 18 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През май цените на едро на говеждо и телешко месо отбелязаха спад с близо 6,4% спрямо предходния месец. Една от причините за това е увеличеното производство в кланиците, което през първите три месеца на 2018г. има ръст с 10,4% на годишна база. Очаква се обаче цените да се повишават през следващите два месеца, предвид растежа на цените в ЕС и големия недостиг на телешко месо на българския пазар, съобщават от Агрозона.

Леко повишение в сравнение с предходния месец има при цените на тон кланично тегло на свинско месо. За първото тримесечие на 2018г. производството в промишлени условия възлиза на 17,3хил.тона, което е с 6% над нивото за същия период на предходната година. Увеличението произтича основно от по-големия брой заклани животни–254,2хил.броя спрямо 243,1 хил.бр.през 2017г. Вносът на свинско месо за първите три месеца на настоящата година също отбелязва растеж с около14% на годишна база.

Очаква се цената на едро на свинското месо постепенно да възстановява равнището си до3000-3200лв./тон кланично тегло, като основание за това може да се търси и в сигналите за увеличение на експорта от ЕС(+0,2% за периода януари-април спрямо същите месеци на2017г.) и увеличаване на регионалното търсене, с оглед навлизането в силен туристически сезон

Производството на бяло месо в кланиците се увеличава през първото тримесечие на 2018г.,като растежа е с 15,7% в сравнение със същия период на изминалата година. Осезаем ръст е отчетен при производството на месо от патици (+29,2%) и на месо от други птици и зайци(+28,1%).

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама