1,5 млн. дка повече залесена площ у нас

13:00, 07 юли 18 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С 1 500 000 дка е нараснала залесената площ в страната за последните 10 години, съобщават от Изпълнителната агенция по горите.  Увеличението на горите е в резултат както на залесявания, така и на самозалесяване и естествено възпроизводство.

Статистиката показва устойчив среден добив от около 8 млн. куб. м., което задоволява необходимостта от дърва за огрев за населението и осигурява суровина за българската дървопреработвателна индустрия. Увеличението в последните 2 години е с цел усвояване на повредена от ледоломи, ветровали, снеговали, нападения от корояди и болести дървесина и достига 8.3 – 8.5 млн куб. м стояща маса, които количества са в рамките на предвидените в горскостопанските планове и програми, и значително по-малко от годишния прираст в размер на 14 млн. куб.м. За същия период от горски територии, извън Закона за горите, се добиват средногодишно около 300 хил. куб. м.

„Всички тези цифри са резултат на съчетание от наука и традиции, които има в българското лесовъдство“, подчертаха експертите като приветстваха провеждането на обществени дискусии по темата за горите и декларираха готовност да са част от тях.  Проблемите по отношение на бракониерските прояви в някои райони на страната са  факт и точно поради тази причина борбата с незаконната сеч и опазването на горските територии е основен приоритет в дейността на ИАГ.

Само за първите шест месеца на 2018 г. от горските служители на Агенцията и държавните предприятия са извършени близо 172 800 проверки на обекти за складиране, преработка и търговия с дървесина, обекти за добив на дървесина, МПС, ловци, риболовци. Съставени са 5 373 акта и е констатирана 6 953 куб. м. дървесина, добита в нарушение на Закона за горите. За последните три години има тенденция за извършване на повече проверки, влагат се повече човешки ресурс и средства с цел по-добра превенция и недопускане на нарушения в горите. Агенцията по горите извършва и непрекъснати съвместни проверки с други контролиращи органи и институции – МВР, НАП, АПИ, Агенция „Митници“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама