Пъпеш за перфектна кожа

15:50, 07 юли 18 25 689 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пъпешът е едно от най-примамливите летни изкушения, независимо дали изберете жълт, оранжев или дори светлозелен. Той е сладък, ароматен и полезен. Така, както хапвате с наслада диня, направете го и с пъпеша, защото той не отстъпва с нищо по ползи от зелено-червената си приятелка. Освен това спокойно можем да кажем, че има вкус на лято.

Пъпешът съдържа бързи въглехидрати, глюкоза, фруктоза и захароза. Фруктозата е по-сладка от обикновената захар, но за разлика от нея не води до напрягане на инсулиновия апарат на задстомашната жлеза. Освен това този плод е богат на витамините С, В, а също и на калий, магнезий, желязо, калций и селен. Действа благотворно на тимуса и щитовидната жлеза и отлично прочиства организма.

Това полезно действие се дължи на факта, че нишестето и пектинът, които пъпешът съдържа, не се усвояват в хранителната система, в същото време поемат вредите вещества в червата и ги изхвърлят навън. Ето защо прочистващ ден с пъпеш през лятото е възможно най-добрият подарък, който може да си направите.

Този плод е богат още и на фолиева киселина, което го прави задължителен за менюто на дамите, които планират да забременеят, на бременните и на малките деца.

Умее отлично да се грижи за фигурата!

Въпреки че е сладък, всъщност пъпешът е със сравнително ниска калоричност – 42 ккал на 100 г. Високото съдържание на течности – 67% пък го прави подходящ за летните жеги. Освен това помага и при запек.

Препоръчваме ви да го включите в менюто си, ако страдате от камъни в бъбреците, проблеми с жлъчката и заболявания на отделителната система. Хапвайте пъпеш и за да сте спокойни. Доказано е, че влияе добре на нервната система и тонизира организма. Плодът е богат и на целулоза, която стимулира изхвърлянето на „лошия” холестерол.

За перфектна кожа

Сладкият плод помага и при проблеми с кожата. В козметиката е доказал своя избелващ ефект при лунички и пигментни петна. Помага и при кожа, изморена от слънцето.

Важно е да знаете обаче, че е по-добре да избягвате консумацията на пъпеш, ако страдате от язва на стомаха и дванайсетопръстника или захарен диабет. Също и ако сте кърмеща майка, защото това може да бъде причина за диария на бебето, съветват от Zdrave.to.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама