Получаваме ли достатъчно хранителни вещества, когато ядем плодове и зеленчуци или имаме нужда от допълнителен източник на витамини? „Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храна! „, казва Хипократ.
За съжаление, учените са установили, че съвременните продукти не са в състояние да ни предоставят необходимото ниво на полезни вещества в най-голяма степен, така че разликата трябва да бъде компенсирана. Причината е намаляването на хранителната стойност на зеленчуците и плодовете.
Специално проучване, проведено от международен екип от учени от Тексаския университет сравнява нивата на 13 основни хранителни вещества в 43 различни растения в сравнение със същите показатели от 1950 г. и 1999 г.
Седем от 13 вещества – протеин, калций, фосфор, желязо, рибофлавин (витамин В2) и аскорбинова киселина, показват „статистически значимо намаление“ за тези 50 години. Най-забележимото намаление, приблизително 38%, се наблюдава при рибофлавина – изключително важен елемент, който стимулира производството на енергия в клетките.
След това има намаляване на фитонутриентите, съединения, които се борят с рак, сърдечни заболявания, диабет и деменция. Базирайки се на резултатите от проучването, учените заключили, че зеленчуците и плодовете от промишленото производство изостават със съдържанието си на ценни за тялото вещества, пред своите предшественици, отглеждани във ферми.
Основният фактор за намаляване на нивата на хранителни вещества в плодовете и зеленчуците е ‘изчерпването’ на почвата. Част от големите производители търсят не качеството, а количество, за да могат да отговорят на нуждите на пазара.
Добави коментар