Юнкер и Тръмп преговарят във Вашингтон за митата срещу ЕС, Тръмп не е обнадежден

10:30, 25 юли 18 / Свят 25 811 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом в опит да пресече в зародиш очертаващата се търговска война със Съединените щати.

Според прессъобщение от Брюксел, двамата ще преговарят за "трансатлантическата търговия и изграждането на по-силно икономическо партньорство". Еврокомисията уточни, че Юнкер няма да отиде във Вашингтон с конкретни търговски предложения.

От началото на юни европейските алуминий и стомана са обложени с високи мита в Съединените щати. От администрацията на Тръмп се заканват и на вносните европейски автомобили. Под заплаха от солидни глоби са и европейските компании, които продължават да търгуват с Иран след като Вашингтон денонсира споразумението за иранската ядрена програма.

Американският президент Доналд Тръмп обаче изказа песимистични възгледи преговорите. В Twitter той написа, че САЩ и ЕС трябва да се откажат от всички мита, бариери и субсидии. "Това най-сетне ще може да се нарече Свободен Пазар и Свободна Търговия! Надявам се, че ще го направят, но няма!", каза той.

Тръмп обвинява ЕС в нечестни търговски практики и заплаши да увеличи митата на колите, внасяни от блока. Еврокомисарят по търговията Сесилия Малстрьом, която ще придружи Юнкер, каза миналата седмица, че ЕС изготвя списък от американски продукти, които да обложи с мита, ако САЩ вземат под прицел европейските автомобили.
 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама