Народното събрание се включва в Световния ден за борба с хепатит

08:50, 25 юли 18 / Политика 25 581 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Народното събрание провежда информационна инициатива за отбелязване на Световния ден за борба с хепатита 2018 г. Това ще стане в сградата на парламента в София от 10 до 13 ч.

По време на акцията ще бъде представена за първи път приетата резолюция от регионалната конференция „Скрининг и превенция на вирусните хепатити и ХИВ в региона на Централна и Източна Европа: Сходни предизвикателства, съвместни решения” (Screening and prevention for viral hepatitis and HIV in CEE. Common challenges, joint solutions).

По време на акцията организаторите ще раздадат на всеки желаещ жълта вратовръзка (за господата) или жълто фишу (за дамите), които са символи на кампанията. Те ще бъдат помолени да демонстрират подкрепата си чрез символично разрязване на „връзката с хепатита”. Ще бъде осигурен и професионален фотограф, който ще прави снимки, които ще бъдат качвани в реално време на Facebook страниците на сдруженията.

Целта на събитието в Народното събрание е да се даде гласност на факта, че в България към момента се реимбурсират от НЗОК всички най-съвременни терапевтични възможности за хепатит C, които дават успеваемост на лечението между 95 и 100%. Все още обаче не съществува национална програма за скрининг и превенция на вирусните хепатити, създаването на която ще бъде в унисон с препоръките от стратегията на Световната здравна организация за елиминация на хепатита до 2030 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама