Стачка на служители на Ryanair в четири държави

09:40, 25 юли 18 / Свят 25 468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стачки в нискотарифната авиокомпания Ryanair днес и утре заплашват да създадат хаос в полетите в разгара на туристическия сезон. Протестът на кабинните екипажи ще се проведе едновременно в четири европейски държави и ще засегне полети до много дестинации. До него се стигна, след като синдикатите не успяха да влязат в ефективен диалог с ръководството на авиокомпанията по исканията за по-добри условия на труд.

Четири синдиката от Белгия, Италия, Испания и Португалия обявиха в Брюксел, че ръководството на ирландската авиокомпания не желае да преговаря с тях. Затова на 25 юли стачка ще проведат членовете на синдикатите в Португалия, Италия, Испания и Белгия, като ефективните протестни действия в Португалия, Испания и Белгия обхващат и 26 юли. 

Основно искане на служителите е договорите с Ryanair, която лети в 37 страни, да бъдат не по ирландското, а по местните законодателства. Някои служители имат проблеми със социалните осигуровки. 

Ирландските пилоти вече стачкуваха в знак на протест срещу и ниското заплащане. Всички служители са недоволни от условията на труд.

"Кабинните екипажи нямат вода и са принуждавани да работят като продавачи. Компанията иска да се изкарват дадени суми пари на полет. Екипажите изоставят задълженията да се грижат за сигурността на пътниците", коментира Ернесто Иглесиас, испански профсъюз USO, цитиран от БНТ.

Очаква се масово участие на 4000 до 5000 души. Служителите започнаха да се организират миналата година и през декември ръководството за първи път в историята на Ryanair призна синдикатите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама