Четирима застават пред съда за удавено в басейн дете в "Златни пясъци"

08:20, 25 юли 18 25 471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първо съдебно заседание по делото за смъртта на 13-годишната Сара Ернст започва днес във Варненския окръжен съд. Момиченцето загина на 11 юли 2011 година след инцидент в басейна на хотел "Берлин" в курорта "Златни пясъци".  

Около 11.30 ч. във фаталния ден руска туристка започнала да вика за помощ, защото дете лежало на дъното на басейна. Спасителят скочил във водата и направил опит да извади момиченцето. Той не успял, тъй като тялото било засмукано от подовия сифон на дъното на басейна. Едва след като помпите били изключени, детето било отделено от сифона. Около 22.30 ч. същия ден Сара Ернст починала в болница. 

Като причина за фаталния изход съдебно-медицинската експертиза посочила удавяне от вдишване на течност в дихателните пътища и последвалата остра дихателна недостатъчност, оток на мозъка с потискане на жизнено важни центрове и спиране на сърдечната дейност. 

Пострадалото момиченце е било на почивка с баща си в хотел „Берлин“ в Златни пясъци.

Обвинителният акт беше внесен във варненския Окръжен съд на 15.05.2018 г. Той е срещу четирима мъже, които, според прокуратур Радослав Лазаров, са "причинили смъртта на 13-годишното момиче поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност". Според НК максималното наказание, което може да получат, е 6 г. затвор.
 
Единият от подсъдимите е от дружеството-изпълнител на комплексното строителство в частта „Басейни“ на хотела. Другият е представител на строителния надзор. Подсъдим е и проектантът в част „Технологична“, който ще бъде съден задочно, тъй като издирването му до момента е неуспешно. Четвъртият предаден на съд е спасителят на басейна на хотел „Берлин“.

Всички подсъдими са с чисто съдебно минало.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама