„Музикаутор” търси отчисления от дискове с картички

11:20, 25 юли 18 / Култура 25 506 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сдружението „Музикаутор” стартира кампания с искане за законодателна промяна с цел събирането на отчисления за авторите на музика от вносители и производители на празни носители на информация, каквито са дисковете, флашките и т.н. За целта организацията изпрати картичка до министъра на културата Боил Банов, в която на фона на кадър от Алжир дава информация за позитивите от регламентирането на компенсационни възнаграждения от частно копиране.

„Алжир събра през 2015 г. от частно копиране 7 812 919 евро за авторите плюс 30% за ново творчество и културно наследство“, пише „Музикаутор” в първото си обръщение към МК. Предстои до министерството да бъдат изпратени и други картички, с които сдружението ще посочи кои са страните, които служат за пример в сферата.

Опитът от други държави показва, че така може да се защитава културното наследство и да се стимулира новото творчество“, казват още от организацията в рамките на кампанията им „Споделяме музика, емоция... култура“.

Припомняме, че през 2011 г. чрез промени в Закона за авторското право и сродните му права беше въведено задължението на вносители и производители на празни носители на информация да изплащат отчисления на автори, продуценти и т.н., когато CD-тата и флашките се използват за частно копиране от крайните потребители с нетърговска цел. „На практика обаче тези възнаграждения не се изплащат заради вратички в закона“, обясниха преди време пред „Монитор“ от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП).

Междувременно Окръжният съд в Благоевград отхвърли иска на „Музикаутор” към общината на града, който бе свързан с неизплатени права за концертите, част от ежегодния фестивал „Франкофоли“.

Предявените претенции са за периода 17-18 юни 2016 г., когато бе второто издание на феста. Като причина за отхвърлянето на иска е посочен фактът, че местната управа не е организатор на събитието. „Музикаутор” ще обжалва решението на съда. „Общината се представя като организатор, нейното лого е навсякъде. Тя отпуска огромна сума за организиране на фестивала. Единствената полза тук е за Общината. Тя съумява да да представи себе си в по-добра светлина, но пък тези, чийто продукт ползва остават ощетени“, обясни наскоро изпълнителният директор на „Музикаутор” Иван Димитров. Той допълва, че от 2015 г. общината нито веднъж не е заплатила за авторските права, въпреки че има сключен договор със сдружението.

След последните промени в ЗАПСП пък всички лица и институции, които стопанисват местата, на които се провеждат концерти, носят солидарна отговорност с организатора относно лицензирането на музиката. Това означава, че при неуредени права те също биха могли да бъдат подведени под отговорност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама