Църквата отбелязва Успение на Света Анна

07:30, 25 юли 18 25 771 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 25 юли християнската църква отбелязва Успение на Света Анна, кончината на светицата.

Света Анна произхождала от Аароновия род и била омъжена за Йоаким, наследник на Давидовото племе. Милосърдното и щедро семейство живеело в Назарет, но голяма мъка лежала на сърцата им - нямали си детенце. Един ден, докато работела в градината, Анна видяла, че на лавровото дърво има гнездо с малки пиленца. Тя се обърнала към Бог с гореща молба да я дари с рожба. Господ я чул и изпратил от небесата ангел да съобщи, че е заченала. Така Анна родила Мария, бъдещата майка на Исус.

Според библейските сказания през годините светицата станала християнски символ на майчинството. Летният празник на света Анна - 25 юли, е по-разпространен и почитан в Западна България и в Родопите, като там се почита като защитница на бременните жени и на майчинството.

За да раждат леко невестите и да бъдат здрави новородените, на празника се спазват определени забрани - не перат и не мият, не трябва да се работи нищо - не се плете, не се шие. Според старо поверие, ако "трудна жена работи на св. Анна, ще пометне". На празника на светицата младите булки и бременните жени отиват на черковна служба, запалват под иконата на св. Анна свещи и й носят дарове - цветя, чорапи, кърпи, ризи, пари. Майките изпичат специални обредни пити и ги раздават в двора на черквата и на съседи, за да са здрави дечицата им.

Вярва се, че света Анна пази малките от "огън" - висока температура и треска.

На 25 юли имен ден празнуват всички, които носят името Ана, Аница, Анна, Янa, Eнчo.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама