Пожарите в Гърция не стихват, жертвите надхвърлят 70 (СНИМКИ)

08:00, 25 юли 18 / Свят 25 449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гърция продължава да се бори с унищожителните горски пожари, които горят в района на Атина. Броят на загиналите достигна 76, повече от 180 са ранени, най-малко 10 са в критично състояние. Страната е в тридневен траур.

Пожарникарите днес продължават с издирването на хора, блокирани в обгорените къщи и коли, в района на гръцките курорти Мати и Рафина. „Очаква се броят на жертвите да нарасне”, каза говорителят на пожарната. Според местни медии се издирват над сто души.

Гърция създаде специален интернет сайт (https://missingpeople.audax.gr/), в който се вписват изчезналите при горските пожари в областта Атика. В него всеки може да напише имената и да публикува данни и снимка за своите  близки, роднини и приятели, които са в неизвестност. Само за няколко часа след пускането на страницата, в нея вече се издирват 35 души. Сред тях има и много малки деца.

Гръцките власти обявиха, че ще въведат редица мерки, с които да подпомогнат пострадалите от бедствието.

Спасителни лодки продължават да обикалят плажовете в търсене на оцелели. Хора, преживели пожара, сравниха случилото се като изригването на вулкана Помпей преди новата ера, когато хиляди хора са погребани живи. 

Открита е и денонощна телефонна линия за всички наши сънародници в Гърция, които имат нужда от помощ и подкрепа. Номерът е: + 30 69 37 096 220.

„Българи са се обаждали на отворените телефони в Посолството на България в Гърция, за да съобщят, че имат проблеми с придвижването”, това съобщи Васил Иванов, временно изпълняващ длъжността посланик на България в Атина, пред NOVA.

„В районите, засегнати от пожарите край Атина, има много българи, които работят там. Досега нямаме информация, която да показва, че някой друг български гражданин е засегнат от пожарите”, добави той.

„Има пострадала българка. Представител на Българското посолство я посети в болницата”, допълни още Васил Иванов, временно изпълняващ длъжността посланик на България в Атина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама