НС гледа на първо четене Закона за пътищата и въвеждането на тол системата

09:30, 25 юли 18 / Политика 25 784 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В програмата на парламента е първо четене на промените в Закона за пътищата, с които се въвежда тол системата.

Целта на измененията в Закона за пътищата, внесени от ГЕРБ, е да се предостави рамката, с която ще стартира изграждането на тол системата от догодина. Промените предвиждат за леките автомобили до 3,5 тона да се въведе електронната винетка, а за тежкотоварните автомобили или автобусите - тол такса на база на изминато разстояние. 

Предвижда се и въвеждането на уикенд винетка, която да важи от 12 ч. в петък до полунощ в неделя. За изпълнението на функциите по управление и контрол на системата е предвидено в Агенция „Пътна инфраструктура“ да се създаде ново структурно звено - Национално тол управление.

Депутатите ще гласуват и заключителните промени в Административнопроцесуалния кодекс. Част от приетите вече текстове, свързани с многократното увеличение на таксите в административното производство, предизвикаха недоволството на БСП. Социалистите дори обявиха, че ще сезират Конституционния съд заради драстичните такси, които по думите им, ще доведат до ограничаване правото на обжалване и до ограничаване на възможността на хората да търсят правата си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама