Бедственото положение в Тетевенска община остава, 17 деца са спасени от вила в Гложене

08:45, 25 юли 18 25 831 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

100 литра на квадратен метър са се изсипали над тетевенските села Градежница и Глогово. Бедствено положение е обявено за територията на цялата община. Мъж е загинал при инцидент под връх Червен край Тетевен, докато се опитвал да премине през придошлите води.

Около полунощ пожарни екипи от Тетевен и Ловеч се отзовали на сигнал, постъпил на тел. 112, за бедстваща група от 17 младежи, на възраст между 15 и 17 години. Те били настанени в къща за гости в село Гложене, съобщиха от МВР.

Пристигналите незабавно на място пожарникари установили, че река Вит, която минава покрай къщата, е придошла и дълбочината й е почти 1,5 метра. Използвайки въжета, екипите предприели действия по евакуиране на тийнейджърите. Веднага след като децата били изведени на безопасно място, пожарникарите посетили и съседната къща, обитавана от семейство с малко дете.

Мъжът категорично отказал да бъде евакуиран, но жената се съгласила заедно с 3-годишното им дете да бъдат изведени от жилището. Всички евакуирани хора били транспортирани до кметството на населеното място, където им е била осигурена храна и вода.

Десетки домове в общината са наводнени. Най-пострадалото село от наводненията е Градежница, а улица „Люляк” прилича на река. Десетки къщи са наводнени, отнесени са пътища и мостове.

„Цяла нощ не спря да вали. Проблемите тази нощ бяха основно в село Черни вит, където имаше временно затваряне на пътя. Достъпът до село Черни вит беше спрян поради излизане на реката върху пътя. Освен това има и едно голямо свлачище. Екипите се бориха цяла нощ. Пътят в момента е отворен, но работата там ще продължи. Друг проблем, който имаше беше излизане на реката в квартал „Платена” в Тетевен, където с временни диги от чували с пясък, както и от инертен материал реката беше спряна”, обясни кметът на Тетевен Младена Бояджиева пред NOVA.

По думите й има проблеми и с трите махали в село Глогово, които са откъснати от селото, защото са скъсани два моста. „Там може да се стигне само с коне и пеша. Днес ще предприемем спешни мерки за възстановяването на тези мостове”, добави кметът на Тетевен.

Комисия ще оцени щетите, причинени от наводнението.

„Тази нощ беше безсънна. Това не се случва за първи път. Реката залива къщата ни за трети път от 2000 година насам. Тогава решиха да направят мост. Искаха да направят корекция на реката, но такава не беше направена”, разказа мъж, чиято къща е сред наводнените в село Градежница.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама