Стената между САЩ и Мексико щяла да застраши биоразнообразието

19:30, 25 юли 18 / Свят 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Оцеляването на над 1000 животински вида ще бъде сериозно застрашено, ако стена, за каквато настоява американският президент Доналд Тръмп, бъде построена на границата между САЩ и Мексико, предупредиха учени, цитирани от Франс прес, съобщи БТА.

Популациите на мексиканския вълк, канадския муфлон и вилорогата антилопа значително ще намалеят в резултат на построяването на подобна стена, уверяват 2700 учени в свое писмо, публикувано в BioScience.

Малките популации на ягуара и оцелота на територията на САЩ ще бъдат застрашени от изчезване.

"Построяването на ограждения и стени през последното десетилетие и усилията на администрацията на Тръмп за построяване на стена на границата застрашават някои от отличаващите се с най-голямо биоразнообразие райони на континента", отбелязват учените. "Построените вече части от стена намаляват площта и качеството на растителни и животински хабитати и компрометират продължилите над един век инвестиции на двете страни в областта на съхраняването на природните ресурси."

Когато популации животни са фрагментирани, за тях е по-трудно да намерят храна, вода и сексуални партньори, за да се чифтосват. В резултат за тях рискът от изчезване е по-голям. Около 60 вида в района на границата между САЩ и Мексико са регистрирани като критично застрашени от изчезване, застрашени или уязвими от Международния съюз за защита на природата.

"Построяването на стена ще е престъпление срещу биоразнообразието", заяви Пол Ерлих от Станфордския университет.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама