Гръцките власти задържаха четирима по подозрение за умишлен палеж

12:35, 25 юли 18 / Свят 25 455 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гърция продължава да се бори с унищожителните пожари в района на Атина. Жертвите са близо 80, ранените - стотици. Очаква се броят им да се увеличава. Гръцки и чуждестранни екипи съвместно гасят активните огнища. В ход са и операции по издирването на оцелели. Продължава разследването на причините за пожара, а преди час гръцки медии съобщиха, че четирима души са задържани по подозрение в умишлен палеж, съобщи БНТ.
 
Атика остава в плен на огнената стихия. Пожарникари от Гърция и няколко други държави са в надпревара с времето, в опит да потушат огъня. Бедствието изпепели пристанищния град Рафина, както и разположените в близост Мати и Кинета, западно от Атина.

Кметът на най-пострадалото гръцко градче - Мати заяви, че то вече не съществува. Районът е изпепелен, продължават да горят няколко по-малки огнища. 

"Пожарът започна ето тук, около шест, шест и половина. Събрахме всичко най-необходимо и се качихме в колата. Взех бебето ни в ръцете си и побягнах към морето колкото мога по-бързо. Жена ми беше до мен, но в даден момент изчезна. Повече не я видях...", споделя Панайотис Дагалос.

Пожарът в Рафина вече е потушен, но местни жители разказват, че във въздуха продължава да се носи задушлив дим. Не знаят и как ще продължат живота си след бедствието.

Унищожени са хиляди къщи и автомобили. Гръцките власти обявиха, че отпускат помощ в размер на 20 милиона евро за пострадалите. Откриват се и дарителски сметки. Армията ще охранява засегнатите райони, за да попречи на мародери да влизат в малкото останали къщи. Пострадалите хора ще бъдат облекчени и от данъци.

Спасителните екипи продължават издирването на хора в засегнатите райони. Местни жители започнаха да публикуват снимки на изчезналите си роднини в интернет, с надеждата да получат информация за тях. В болниците в района на Атика десетки доброволци даряват кръв за пострадалите. 

Ситуацията в Мати и Кинета вече е овладяна, съобщи за БНТ журналистът Никос Ангелидис. "Но е рано да казваме, че пожарите са под контрол - не можем да предвидим какво ще стане в следващите часове. Добрата новина е, че вятърът затихна, което е от огромно значение за пожарникарите", коментира той.

"Когато човек види със собствените си очи какво е станало тук, колко голям е мащабът на опустошението... Не бих могъл да си представя, че е възможно да се случи такава трагедия. Няма дървета, няма къщи, няма абсолютно нищо. Само сиво. Всичко е сиво и обгорено", сподели той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама