"Формата на водата" не е плагиатстван според съда

16:20, 25 юли 18 / Култура 25 479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отличеният с Оскар филм "Формата на водата" не е плагиатстван. Това постанови федерален съдия в Калифорния. Той оправда режисьора Гилермо дел Торо и продуцентската компания Fox Searchlight, които бяха обвинени от семейството на носителя на "Пулицър" Пол Зиндел, че са взаимствали голяма част от сюжета на филма си от неговата пиеса "Позволи ми да чуя шепота ти" (1969 г.).

Според решението на съда приликите между двете творби са малки, в по-голямата част става дума за съвпадения на идеи, които по дефиниция не са обект на авторско право. В хода на делото са разгледани всички сходни елементи между лентата и пиесата. "Въпреки че в основата на сюжета и на двете произведения е работник в научна институция, който решава да освободи същество, подложено на експерименти, това е прекалено обща концепция, за да се ползва със закрила на авторското право. Същото важи и за идеята, че въпросният работник е емоционално повлиян от приближаващата смърт на съществото", пише в решението на съда.

Припомняме, че в навечерието на церемонията по раздаване на наградите "Оскар" тази година семейството на Зиндел обвини създателите на "Формата на водата" в плагиатство. „Ние сме удивени как такава голяма филмова къща е могла да създаде филм, сюжетът на който е толкова явно заимстван от постановката на моя покоен баща Пол Зиндел от 1969 г. - „Позволи ми да чуя шепота ти". От Fox не само че не си признават за плагиатството, но дори и не се обърнаха към нас за авторските права!“, каза тогава синът на Зиндел - Дейвид. „Гилермо дел Торо никога не е чел и не се е запознавал с произведенията на г-н Зиндел под каквато и да било форма. Г-н Дел Торо има зад гърба си 25-годишна кариера с 10 художествени филма, като през цялото време е бил крайно открит. Ако семейство Зиндел има въпроси относно оригиналността на творбата, ние бихме приветствали разговорите с него!“, отвърнаха в своя защита от Fox Searchlight Pictures.

В крайна сметка обвиненията не попречиха на триумфа на "Формата на водата" на оскарите и лентата си завоюва 4 статуетки от Американската филмова академия - за най-добър филм, режисьор, саундтрак и дизайн на продукцията. Заглавието бе лидер и по брой номинации – общо 13. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама