Камарата на архитектите против събарянето на бившия партиен дом в Пловдив

18:05, 25 юли 18 25 1051 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Регионалната Камара на архитектите в Пловдив се обяви против идеята за построяването на нова сграда на Операта на мястото на бившия Партиен дом, заяви председателят и арх. Петко Костадинов за БНР. Тяхното становище е официално изпратено до Общинския съвет, на чиято сесия утре се очаква да бъде разгледан и този въпрос. 

Експертите са единодушни за „належащата от вече 50 г. нужда от самостоятелна и престижна сграда на Операта“, но не и на това място, което определят като крайно неподходящо.  

„Всички нови съвременни оперни сгради, са ситуирани далеч от натоварената централна градска среда, разположени към открити пространства на заливи, реки и нови квартали“, изтъкват архитектите от Регионалната камара.  

Очевидните недостатъци на това място според тях са  малката площ на парцела, липса на удобни комуникации за обслужване на сценографски съоръжения и декори, отсъствие на паркоместа, очакван конфликт с археологията на подземно ниво и други пречки. 

Освен това, за построяването на нов дом на Пловдивската опера трябва да се унищожи съществуващата сграда на общинската администрация, заедно с концертната зала, което архитектите намират за недопустимо. 

"Бившият „Партиен дом“, проектиран през 1965 г.,  е една от забележителните и уникални сгради в Пловдив и пример за модерно архитектурно мислене и висше архитектурно майсторство за времето си", изтъкват от Регионалната Камара. 

В този смисъл, архитектите изразяват своето несъгласие за унищожаването на една, по думите им, „ сграда, носеща духа и историята на града“. 

Затова те апелират към Министерството на културата, като принципал, да определи подробно и задълбочено параметрите на бъдещия дом на Операта в Пловдив. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама