Брекзит - основна тема на работната среща между Макрон и Мей

10:30, 03 авг 18 / Свят 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Брекзит ще бъде основната тема по време на работната среща между френския президент Еманюел Макрон и премиерът на Великобритания Тереза Мей. Двамата ще разговарят в лятната резиденция на държавния глава край Тулон, след което ще има неофициална вечеря.

Мей се опитва да си осигури подкрепа на европейските лидери за сделката за Брекзит, обясняват анализатори и напомнят, че миналата седмица главният преговарящ от страна на Съюза Мишел Барние отхвърли британските предложения по ключовата тема за митата. 

По-рано вестник „Таймс“ написа, че Мей ще поиска от Макрон да подкрепи идеята ѝ за продължаване на сътрудничеството в сферата на сигурността и след излизането на Великобритания от ЕС. Изданието отбелязва, че премиерът ще се опита да получи и гаранции, че френският лидер ще помогне на страната да постигне сделка за Лондонското сити.

Франция заема особено твърда позиция по преговорите за Брекзит, най-вече по въпроса за финансовите услуги. Париж очаква да получи над 3500 нови работни места в банковия сектор заради изтегляне на големи оператори от Лондон.

Предстоящата среща не е опит за водене на успоредни преговори, заяви служител на Елисейския дворец, цитиран от "Ройтерс". Макрон напълно подкрепя сдържания отговор на Мишел Барние на предложенията на Великобритания за бъдещите ѝ отношения с ЕС след напускането ѝ догодина, каза служителят.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама