Шведски полицаи застреляха мъж със синдром на Даун заради оръжие играчка

15:35, 03 авг 18 / Свят 25 535 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шведската полиция е критикувана и разследвана, след като нейни служители застреляха в центъра на Стокхолм 20-годишен мъж, страдащ от синдрома на Даун, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Мъжът, който страдал и от аутизъм, избягал вчера от апартамента на баща си и носел оръжие играчка. Полицията каза, че стрелбата е станала при "заплашителна ситуация" и че мъжът не се е подчинил на заповед да остави оръжието, което служителите на реда помислили за истинско.

Прокурорът Мартин Тиден заяви, че във връзка със стрелбата се води разследване за възможно неправилно поведение.
Най-малко двама полицаи са открили огън.

Майката на мъжа каза по Шведското радио, че семейството е потресено и че синът й, който имал затруднения с говора, бил "най-милият". "Той се шегуваше с хората и беше невероятно дружелюбен", заяви тя.

Елизабет Сандлунд от Шведската национална асоциация на хората с умствена недостатъчност, която е майка на момиче с подобно увреждане, каза, че е "смаяна и потресена" от случая.

"Знам колко спонтанни могат да бъдат тези младежи. Не е странно някой да реши да побегне с играчка посред нощ, дори да е дете в тяло на възрастен", каза тя.

Шефът на стокхолмската полиция Улф Йохансон заяви, че случаят е много трагичен, но не коментира разследването. Той обаче каза "от опит", че понякога за секунди трябва да се вземат много трудни решения при неясни и доста напрегнати ситуации за секунди.

От началото на годината в Швеция са
загинали шестима човека при полицейски стрелби.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама