Как да преодолеем пропастта между НПО-тата и общностите?

09:20, 07 юли 18 25 653 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От началото на годината ТОПНОВИНИ разказва в поредица материали за проекта "ИНТЕГРИРАНЕ НА ПОЛИТИКИТЕ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА В ДНЕВНИЯ РЕД НА ОБЩНОСТИТЕ".

Част от проекта са поредица от семинари, в които се провеждат редица обучения за формиране на лидерски качества и успешна комуникация за налагане на еко политики.

Вчера започнахме да представяме част от изводите от семинарната част на проекта, свързани с провалът в комуникацията, характерен за представителите на политически сили.

Повече информация за проекта можете да откриете на официалната му фейсбуук страница.

В днешния материал ще разкажем как може да се преодоле пропастта между НПО и местните общности. Изводите и решенията са част от комуникационната стратегия по проекта.

 

Местната общност няма представа за значението на неправителствените организации и мястото им в съвременното демократично общество. Гражданите масово не разбират каква е ползата от тези организации, да не говорим за начина им на работа или на финансиране. Съответно, силно необходимо е поставянето на този дискурс в комуникационната среда на населените места, които разглеждаме. 

Необходимо е местната общност да разбере, че НПО секторът може да бъде добър патньор, допринасящ за развитието на общността. Важно е още гражданите да осъзнаят, че неправителственият сектор не е някаква външна за общността, невидима сила. Той е съставен от отделни организации, каквито гражданите могат формират, съставляват и управляват. Съществуващите екологични организации от друга страна са отворени за нови членове, сътрудници, доброволци, както и за мнения, препоръки и друг вид информация от местните общности.

За изпълнение на тази цел от най-голямо значение са дейности, акцентиращи върху добрите практики, с примери за позитивното влияние на НПО от различни сектори върху живота на местната общност. Важно е примерите да не са само от екологични НПО, но също от областта на културата, социалното включване, гражданската активност. 

Като възможни подходи може да се предложи разпространяване на документални филми по темата, интервюта и публикации в местни медии, презентации в читалища, училища и клубове. Подходящ подход е и социалната реклама.

Друг важен подход е популяризирането на начини за достъп до тези организации. Дни на отворените врати, дни на изнесения офис, открити презентации и семинари за местни групи са само малка част от възможните инициативи. 

Инициатори и партньори по тази точка могат да са НПО, местна власт, местни структури като читалища, училища, университети.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама