Никола Рахнев: Възпитаме ли децата ни да се грижат за природата, те ще изградят мечтания от нас свят

По случай отбелязването на Деня на Земята на 22 април, инициативата „КОГАТО СТАНЕМ 100 000, ЩЕ ПОСАДИМ ГОРА“, в партньорство с „Гората.бг“ и Столичната община, ще проведат залесяване в столичния Западен парк. Събитието ще се проведе от 10.00 до 16:30 тази събота и е предвидено с помощта на доброволци да бъдат засадени повече от 3000 дървета. Специално за читателите на Topnovini.bg, основателят на „КОГАТО СТАНЕМ 100 000, ЩЕ ПОСАДИМ ГОРА“ Никола Рахнев сподели повече за предстоящото залесяване, както и направеното до момента от инициативата.

Г-н Рахнев, откога съществува „КОГАТО СТАНЕМ 100 000, ЩЕ ПОСАДИМ ГОРА“ и какво сте свършили до този момент?

- Всичко възникна като идея в края на 2011-та година. От пролетта на 2013-та започнахме фактическите залесявания. До момента сме имали близо 40 доброволчески събития, на които идват стотици хора.

 

Какво ще представлява съботното събитие?

- Събитието е част от нашата пролетна национална залесителна кампания. Това ще бъде дванадесето доброволческо залесяване за сезона, което за първи път ще бъде в рамките на София – в сърцето на града, в Западен парк.

Защо избрахте да залесите точно Западен парк?

- Истината е, че не сме го избрали ние, а Столичната община. Предложението беше тяхно, като конкретното място в Западен парк включва три самостоятелни терена. Те са свързани с незаконна сеч. Там е имало набези от ромското население от близкия квартал, които в рамките на една-две години масово са секли дървета незаконно. След това, Столична община е доизсекла дърветата до дъно, както трябва да се направи, тъй като те са рязани до средата, и сега е отворено място за залесяване.

 

Колко доброволци очаквате да се съберат тази събота?

- Очакваме над 500 души да се съберат, тъй като интересът е много голям. Към момента 700 души са потвърдили присъствие във фейсбук страницата ни и 2400 са отбелязали статус, който предполага, че голяма част от тях ще дойдат. Опитът ни дотук показва, че обикновено присъстват 1/3 от общия сбор от тези два статуса, така че мислим, че ще са между 500 и 1000 човека.

Какво е нужно да притежават желаещите, за да се включат в залесяването на 22 април?

- Нужно е да имат само добро сърце и желание да направят нещо добро. Осигурени са им дръвчета, инструменти, ръкавици. На място на всеки един от хората ще бъде показано и обяснено какво и как се прави. Наясно сме, че по-голяма част от доброволците, които ще дойдат, може би ще засаждат дърво за първи път и нямат опит, затова на всички ще се помогне. Лесно е, заслужава си и е хубаво. Децата са добре дошли, подготвили сме изненади за тях, а и самото изживяване е много вдъхновяващо. Особено за младите хора е много важно да им дадем този позитивен пример.

 

Защо е важно да засадим дърво, какви са ползите за природата, а и за нас самите?

- До момента сме засадили 220 000 дръвчета. Ползите са огромни, както за хората, така и за природата. Подобряват качеството на въздуха, също и климата. Дават възможност на хората да отдъхнат на сянка, да се заселят животни и градът, в който живеем да стане по-зелен, по-спокоен и по-чист. Това е и акт на промяна на съзнанието. Ние хората обичаме това, за което се грижим. Когато човек изкопае дупката, засади дърво и се погрижи за него, то целият начин, по който гледа на природата, а и на обществото, се променя към по-добро. Не бива никога да забравяме, че държавата - това сме ние. Ако чакаме да се случи някаква промяна, то бихме чакали безкрайно, ако обаче искаме действително да я получим, то ни трябват масирани действия. Само за едно поколение мажем напълно да променим света, в който живеем, защото ние го изграждаме. Това е много лесно ,защото ако децата са 24% от населението в България, то те са 100% от нашето бъдеще. Ако можем да ги направим по-отговорни и им дадем възможност да засадят дърво и ги възпитаме да се грижат за природата, животните и хората, то те ще направят утрешния ни свят такъв, какъвто днес мечтаем да бъде.