Лидерите от ЕС и Западните Балкани се събират на двудневна среща в София

08:00, 16 май 18 / Политика 25 478 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани на 16 и 17 май в София събира държавните и правителствените ръководители от ЕС и лидерите на шестте държави-партньори от Западните Балкани. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще ръководи срещата. Той ще представлява ЕС заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. 

В София пристигат също заместник-председателят и върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, комисарят отговарящ за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан и комисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

Преди началото на разговорите премиерът Борисов ще открие конференцията „Диалог със Западните Балкани: създаване на регион на растеж, сигурност и свързаност по пътя към Европа“. На нея политици, общественици, представители на неправителствени организации от различни държави ще дискутират европейската перспектива пред страните от региона и стъпките за постигане на свързаност.

Борисов ще посрещне и в резиденция "Бояна" лидерите на Европейската народна партия, които ще участват в Срещата на върха на ЕНП. По време на форума десните лидери ще се фокусират върху подготовката за срещата на върха между ЕС и Западните Балкани на 17 май. 

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани започва с работна вечеря на лидерите, давана от премиера Бойко Борисов в София Тех парк. Преди това той ще разговаря с Доналд Туск, като двамата ще обсъдят провеждането на самата среща на следващия ден.

След края на заседанието на 17 май председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще участва в съвместната пресконференция с Борисов и председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Националния дворец на културата.

В четвъртък комисар Габриел ще присъства в НДК на подписването на Изявление за подкрепа за Цифрова програма за Западните Балкани, което е по нейна инициатива. След това Мария Габриел ще се включи заедно с премиeра Бойко Борисов и Върховния представител Федерика Могерини в стратегически диалог за Западните Балкани организиран от Световния икономически форум.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама