Риболовци и каякари излизат на протест в защита на реките

11:00, 16 май 18 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Утре сутрин риболовци и каякари излизат на протест с настояване да се спре с унищожението на реките. Демонстрацията ще се проведе пред НДК по време на срещата на върха в София, на която се очаква да бъде одобрена Регионалната стратегия за устойчиво развитие на хидроенергетиката в Западните Балкани, финансирана от ЕС. Това заяви Любомир Костадинов от Сдружение риболовен клуб "Балканка" пред БНР.

„Ние сме против това, че не се спазват правилата и сме против това, че контролът върху това изграждане е изключително нисък. Трябва да разбирате, че всеки един ВЕЦ, който се построява, представлява коренно положението в реката. За да се пристъпи към строителство на подобни проекти, те трябва да изключително ефективни и смислени“, добави той.

Прожекцията на филма "Синьо сърце" тази вечер, организирано от Сдружение риболовен клуб "Балканка", има за цел в навечерието на срещата на върха между страните от Западните Балкани и ЕС да предупреди, че трябва изключително внимателно да се дискутира върху Регионалната стратегия за устойчиво развитие на хидроенергетиката в Западните Балкани, финансирана от ЕС. Реализирането на заложеното в нея може да доведе до необратими за природата резултати. Като илюстрация на това - нарушенията при изграждането и функционирането на част от ВЕЦ-ове по поречието на река Искър водят до непредвидими екологични последствия.

Костадинов коментира проект на Община Своге каскада "Средни Искър". По думите му, заради строежът на ВЕЦ-ове и занижения контрол, Искърското дефиле се е превърнало в синоним на унищожение: „Всеки, който е пътувал с влак или кола е виждал как вече няма река, а едни зелени блата, въпреки че се правят опити да се почисти и да се възстанови по някакъв начин екологията. Това вече става доста трудно. Не мога да се съглася и с кмета, че това е успешен проект. Всички обещания, които бяха направени при тръгването на проекта, записани в една специална икономическа оценка, тези неща не бяха реализирани. На първо място не се разкриха работни места. Висококвалифицираният труд е изнесен в София, в отделно дружество и тези ВЕЦ-ове се управляват дистанционно. Не са създадени рекреационни зони около водоемите. Има създадена такава зона за вътрешно ползване на фирмата, а на останалите места достъпът на реката стана невъзможен“.

Около 260 са действащите водноелектрически централи у нас, част от които са останали от социализма. Новопостроените след 2000 година са около 170. Все още има и над 200 валидни разрешителни за водовземане. Има и други места определяни като подходящи за изграждането на хидреоенергийни мощности. Спазва ли се законодателството при производството на електроенергия? В повечето случай се откриват нарушения, които рефлектират върху природата. Променят я с отрицателен знак и последствията трудно могат да бъдат прогнозирани. Независимо дали са държавни или частни, ВЕЦ-овете нарушават изискванията да осигуряват непрекъснат воден поток, доказателство за това откриваме на един от ВЕЦ-овете по река Искър в близост до Своге. От Сдружение „Балканка“ подават сигнал.

„С първия ВЕЦ, с който започнахме, ВЕЦ „Прокопаник“, който е малко над Своге, установявам, че през рибния проход не преминава нито капчица вода, което означава нарушение на минимално водно количество. През бента му прелива, а през рибния проход няма капка вода", уточняват от Сдружението.

Хората в близките населени места често остават без ток. 

Според заместник-кмета на Своге Валентин Михайлов, обаче размерът на преките ползи за община Своге от изградената ВЕЦ е 3, 6 млн. лева. Защо регионът е спечелил от изграждането на каскадата от ВЕЦ-ове, заместник-кмета на Своге Валентин Михайлов обясни в интервю за предаването „Преди всички“:

„Община Своге имаше 10% дял в дружеството Petrolvilla Group. През миналата година се взе решение този дял да бъде продаден, беше предложен на нашите партньори. На търг тези 10% бяха изкупени. С това участието на община Своге в този проект приключи. Ние го отчитаме като полезно, защото изграждането на каскада "Среден Искър" беше най-добрият проект на Европейската банка за развитие. Проектът стигна около 150 млн. лв. Бяха изградени 5 големи язовира. Оформиха се туристически зони, места за рибари, инфраструктура. Това вече не дава възможност Искър да залива населени места. За мен това е от изключително успешните проекти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама