Борисов посрещна европейските лидери на неформална вечеря преди днешния форум (СНИМКИ)

08:00, 17 май 18 / Политика 25 594 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В навечерието на днешната среща на върха ЕС-Западни Балкани европейските лидери от държавите членки на ЕС се събраха на неформална вечеря в София тех парк под мотото „Дигитална Европа - изследвания и иновации“. Тя бе организирана по покана на Доналд Туск, председател на Европейския съвет, а нейн домакин беше премиерът Бойко Борисов.

Като домакин на вечерята премиерът Бойко Борисов посрещна един по един председателя на Европейския съвет Доналд Туск, на еврокомисията Жан-Клод Юнкер, еврокомисаря по външна политика Федерика Могерини и всички 27 лидери на държавите членки на евросъюза.

Един от основните акценти в разговорите беше решението на американския президент Доналд Тръмп за оттегляне на Съединените щати от Споразумението за иранската ядрена програма и последствията за Европа, предаде БНТ.

Изслушани бяха доклади за Иран на френския президент Еванюел Макрон и на германския канцлер Ангела Меркел. Председателят на Европейската комисия представи данни за възможното отражение върху дружествата в ЕС от решението на Съединените щати. Той съобщи и докъде са стигнали преговорите с Вашингтон по въпроса за митата. А Доналд Туск отбеляза готовността на ЕС да отговори по съразмерен начин, ако временните митнически отстъпки на САЩ отпаднат. Ситуацията в Близкия Изток, отношенията с Израел и кръвопролитията след преместването на американското посолство в Ерусалим също бяха сред обсъжданите теми.

Немалка част от разговорите бяха посветени и на дигитализацията, която става все по-важна за 500-те милиона европейски граждани.

Преди края на вечерята всеки един от европейските лидери написа на масата пред себе си своето послание, включително и на кирилица, като символична следа от тази историческа среща в София. Изработена от плоскости от иновативен рециклиран картон, масата ще бъде разглобена, а плоскостите с посланията рамкирани и изложени на специално място, посветено на първото българско председателство на Съвета на ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама