ЕС подкрепи европейската перспектива за Западните Балкани, но не и реално членство (СНИМКИ)

15:13, 17 май 18 / Политика 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерите на ЕС отново се ангажираха да сплотят държавите от Западните Балкани и да ги доближат до съюза, но не говорят за членство, а само за "европейска перспектива". Това става ясно от Декларацията от София, приета след проведената в българската столица среща на върха ЕС-Западните Балкани, която е първата в този формат за последните 15 г.

В декларацията се отбелязва, че ръководителите на ЕС и държавите-членки споделят ангажимента на Западните Балкани към "европейските ценности и принципи, както и с визията за силна, стабилна и обединена Европа, основана на нашите исторически, културни и географски връзки и взаимни интереси в областта на политиката, сигурността и икономиката".

Брюксел отново потвърждава "недвусмислената си подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани".

"Въз основа на постигнатия досега напредък партньорите от Западните Балкани отново потвърждават ангажираността си с европейската перспектива като свой категоричен стратегически избор и с активизирането на своите усилия и взаимна подкрепа. Надеждността на тези усилия зависи от ясното информиране на обществеността", се казва в декларацията.

Преди дни дипломати съобщиха, че в текста няма да се споменава "държавите" от Западните Балкани, а "партньорите" заради позицията на Испания за Косово. Премиерът на Испания Мариано Рахой не присъства на срещата, тъй като отказва да стои на една маса с косовски политици. Испания е сред пет държави от ЕС, които не признават Косово за независима държава. 

Европейският съюз се ангажира да засили помощта за Западните Балкани за постигане на съществена напредък в областта на принципите на правовата държава и на социално-икономическите реформи.

"ЕС приветства ангажираността на партньорите от Западните Балкани с върховенството на демокрацията и принципите на правовата държава, по-специално борбата с корупцията и организираната престъпност, доброто управление и зачитането на правата на човека и правата на лицата, принадлежащи към малцинства", пише в документа.

Брюксел поощрява партньорите от Западните Балкани да продължават да укрепват "добросъседските отношения, регионалната стабилност и взаимното сътрудничество" за постигане на помирение.

Общността също така се ангажира значително да повиши свързаността във всичките ѝ измерения: в областта на транспорта и енергетиката, цифровата и икономическата сфера, както и между хората.

Като приоритети в отношенията между ЕС и държавите от Западните Балкани се посочват цифровата икономика, борбата с климатичните промени, енергийната сигурност чрез диверсифициране на източниците и маршрутите, специални възможни за младите хора и други.

Акцентирано е и на сигурността.

"ЕС и партньорите от Западните Балкани имат много общи предизвикателства в областта на сигурността, които изискват координирани индивидуални и колективни действия. Чрез съвместна работа можем да се справим ефективно с тези предизвикателства. Сътрудничеството ни по отношение на пресичането на незаконните миграционни потоци доказа стойността си и ще продължим да го развиваме", се отбелязва в декларацията.

"За борбата с тероризма и екстремизма, включително финансирането, радикализацията и връщането на чуждестранните бойци терористи, е нужно засилено сътрудничество помежду ни", се казва още в декларацията.

Държавите членки на ЕС подчертават важността балканските партньори да се борят с корупцията и организираната престъпност.

"С дезинформацията и други хибридни дейности ще се борим съвместно чрез по-голямо сътрудничество в областта на устойчивостта, киберсигурността и стратегическата комуникация", ангажират се още подписалите се под декларацията държави.

Очаква се Хърватия да бъде домакин на среща на върха между ЕС и Западните Балкани по време на председателството си през 2020 г.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама