Гледат искането на Джок Полфрийман да бъде освободен предсрочно

08:20, 18 май 18 25 468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Състав на Софийския градски съд с председател Руси Алексиев ще разгледа молбата на австралиеца Джок Полфрйиман, който излежава присъда от 20 години затвор, да бъде предсрочно освободен от затвора. Делото беше насрочено за четвъртък, но отложено с един ден по молба на защитника му, в която настоява да му бъде дадено време да се запознае с материалите.

Полфрийман, който вече е осъждал България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, излежава присъда заради за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. Тогава Фрийман влиза в конфликт с група от над 10 души, сред които Монов и Антон Захариев, който е ранен. Полфрийман твърди, че до инцидента се е стигнало, след като той се е намесил, виждайки, че групата на Монов поваля на земята човек от ромски произход.

Молбата му за предсрочно освобождаване е подадена чрез адвокат, като в нея е посочено основание, че той е излежал повече от половината от наказанието си. Според Наказателния кодекс право на предсрочно освобождаване имат само затворниците, изтърпяли поне половината от наказанието си, а към момента Полфрийман е прекарал зад решетките по-малко от 9 години.

Полфрийман е председател на първото по рода си в България затворническо сдружение за реабилитация, като не е наказван за нарушения в затвора и е награждаван за добро поведение. Като такъв през ноември 2015 г. той бе номиниран за наградата на "Българския хелзинкски комитет" (БХК) "Човек на годината", което предизвика обществен скандал. Тогава от БХК обясниха, че номинацията на Полфрийман е предложена от австралийката Каролайн Стейпълс заради активната му позиция при защита на правата на затворниците в България. В крайна сметка комитетът оттегли от конкурса персоналната номинация на австралиеца.

Година по-късно Полфрийман спечели дело срещу държавата ни в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), атакувайки едно от наложените му от затворническите власти наказания. Заедно с българина Николай Шахънов двамата получиха обезщетения от съответно 3500 и 7000 евро за нарушено право на изразяване. Поводът бяха наложени им от Пловдивския районен съд и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" в правосъдното министерство дисциплинарни наказания заради техни жалби срещу служители на затвора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама